Postimees 1991. aastal: Minski tippkohtumine vähendab N. Liidu loojate ringi

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kravtšuk, Šuškevitš ja Jeltsin.
Kravtšuk, Šuškevitš ja Jeltsin. Foto: Internet

Laupäeval sõitsid Minskisse Venemaa ja Ukraina liidrid, et pidada koos Valgevene juhtkonnaga kolmepoolseid läbirääkimisi poliitilisest ja majanduslikust koostööst. Minski lennuväljale saabudes ütles Venemaa president Boriss Jeltsin, et kavatseb hakata võitlema slaavi riikide liidu loomise eest.

Jeltsin lausus ajakirjanikele, et neid, kes hakkavad pidama läbirääkimisi N. Liidu loomiseks, jääb aina vähemaks. Riigid on aga huvitatud vastastikustest suhetest ning see loob eeldusi koostööks.

Ukraina president Leonid Kravtšuk kinnitas, et 1. detsembri referendumiga valis Ukraina sõltumatuse tee ning ei soovi, et keegi seaks N. Liidu säilimise sõltuvusse Ukrainast. Jeltsin on, aga ütelnud, et ilma Ukrainata ei kirjuta ka tema liidulepingule alla. Välisvaatlejad märgivad, et Minski tippkohtumise järel võib Valgevene asuda samale seisukohale. N. Liidust saaks sel juhul põhjapoolseim islamiriik.

Eile lõppenud nn Minsk Summit toimus tegelikult Bresti oblastis, ühes Valgevene valitsuse residentsis. Kinniste uste taga peetud läbirääkimistest oodati hilisõhtuks Jeltsini, Kravtšuki ja Valgevene Ülemnõukogu esimehe Stanislav Šuškevitši ühiskommünikeed.

9.12.1991

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles