Tõrvandi rahvas saab kodulähedase Konsumi

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõrvandi Konsumi hoone on valmis ning ootab avamist. Uus pood peaks rõõmustama nii Tõrvandi elanikke kui ka Ülenurme tööstuspargi ettevõtteid. Eile lõunal käis poes kauba väljapanemine täie hooga.
Tõrvandi Konsumi hoone on valmis ning ootab avamist. Uus pood peaks rõõmustama nii Tõrvandi elanikke kui ka Ülenurme tööstuspargi ettevõtteid. Eile lõunal käis poes kauba väljapanemine täie hooga. Foto: Sille Annuk

Aastaid ilma suure toidupoeta hakkama saama pidanud Tõrvandi elanikud võivad rõõmustada, sest Põlva tarbijate ühistu avab detsembri keskel alevikku viiva peatänava ääres uue Konsumi.

Põlva tarbijate ühistu juhatuse esimees Peeter Urman ütles, et uue poe avamise ettepanek tuli arendajalt ehk osaühingult Lappuri. «Hakkasime poodi planeerima jaanuaris ja mais jõudsime arendajaga lepinguni,» meenutas Urman.

Foto: Graafika: TPM

Kui esialgu plaaniti pood avada alles järgmise aasta veebruaris, siis tegelikult läks peatöövõtjal Jaagor Grupil ehitus oodatust kiiremini. Praeguseks on hoone valmis ning käsil on sisustamine ja kauba väljapanemine.  Pood on ühistul plaanis avada 16. detsembril.

Urmani sõnul on Põlva tarbijate ühistu vaadanud juba kaks aastat Tartu ümbruses maatükke, kuhu võiks ehitada uusi kauplusi. Ennekõike on uuritud maad seal, kus pole Elva ega Tartu tarbijate ühistu poode. Tartumaal on ettevõttel olnud siiani vaid üks kauplus ehk Ülenurme Konsum. 

«Erinevalt meie kodumaakonnast ehk Põlva maakonnast, kus elanike arv kahjuks väheneb, kasvab Tartu ümbruse valdade elanike arv. Nii et kui meil on vaja jaekaubanduses laieneda, siis kohalikul turul me seda väga suures mahus teha ei saa. Peame vaatama kaugemale ja sinna, kus teisi pole,» selgitas Urman. Ta lisas, et laienemisstrateegiad pannakse paika koos teiste Coopi ketti kuuluvate ühistutega. 

Mitu sihtrühma

2006. aastal avatud Ülenurme Konsumil läheb Urmani sõnul käibe poolest väga hästi ning ka tarbijad on rahul. «Viimane Tartu-Võru maanteel toimunud ehitus jagas aga Tõrvandi ja Ülenurme rohkem kaheks ning me nägime võimalust pakkuda Tõrvandi rahvale ja tööstuspargis töötavatele inimestele kodu- ja töökohalähedast jaekaubandusteenust,» sõnas juhatuse esimees.

Kaupluse tulekuga luuakse Kambja valda 8–10 uut töökohta ning töötajate värbamine on lõpusirgel.

Tõrvandi Konsum asub Urmani hinnangul väga heas kohas ning isegi kui uus pood peaks Ülenurme kaupluse käivet vähendama, peaks see oma majandustulemuste poolest jääma ikka kasumisse. «Kui kogu Eesti jaekaubanduses oli kolmandas kvartalis käibe kasv umbes viis protsenti, siis Ülenurmes oli see umbes 15 protsenti» nentis Urman.  

Tõrvandi poe juurde tuleb ka 18 meetrit kõrge reklaamtorn, mis võiks Urmani sõnul meelitada poodi ka Võru-Tartu maanteel sõitvaid inimesi. «Tahame haarata natuke transiiti. Teiseks tuleb ju peale Variku viadukti Tõrvandisse otsetee. Kolmas sihtrühm on need, kes töötavad Ülenurme tööstuspargi hoonetes,» rääkis Urman. Ta väitis, et mugavusostudeks sobilikud linnalähipoed on kogu maailmas kasvav trend.

Kaubavalik ja kiirus

Uues Konsumis on kaubanduspinda veidi üle 700 ruumeetri ehk pood saab isegi suurem, kui on Ülenurmes. Kauplusesse tulevad nii tavalised kassad kui ka nutikassad. 

Urmani sõnul loeb klientidele kõige rohkem ostu kiirus ja kaupade valik. «Tähtis on, et poe töötajad suudaksid hoida kaubavaliku heal tasemel ja tipptunnil oleks enamik sortimenti ka riiulitel olemas,» lausus ta.

Kambja vallavanem Aivar Aleksejev ütles, et rahvastikuregistri andmetel elab Tõrvandis 1661 inimest. «Seda poodi on meil kaua oodatud ja see seisis siiani ristmikulahenduse valmimise taga. See on väga hea asi, sest Tõrvandi rahva jalavaev peaks nüüd kõvasti vähenema,» sõnas vallavanem. 

Kaupluse tulekuga luuakse Kambja valda 8–10 uut töökohta ning töötajate värbamine on lõpusirgel. «Tartu piirkonnas on tegelikult toidu- ja esmatarbekauplustesse väga raske töötajaid leida, aga suuremas osas on meil töötajad olemas. Meie palgatingimused on täiesti konkurentsivõimelised Tartu linna suurte kaupluste omadega. Olgu see siis Selveri või Coopi keti poed,» rääkis Urman.

Järgmise suurema projektina võtab Põlva tarbijate ühistu ette Põlva Coop Maksimarketi ehituse. Selle projekt on valmis ning peagi asutakse otsima ehitajat. Lähitulevikus plaanitakse uus Konsum rajada ka Kanepisse, kus praegu ollakse rendipinnal. 

Konsumi hoone arhitektuurilahenduse tegi OÜ Arhitektuuriklubi.
Konsumi hoone arhitektuurilahenduse tegi OÜ Arhitektuuriklubi. Foto: eskiis
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles