Alkoholiaktsiisi väiksem tõus kukkus rahanduskomisjoni hääletusel läbi (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol.
Alkohol. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu rahanduskomisjonis kukkus täna läbi Isamaa ja Res Publica Liidu ettepanek tõsta alkoholiaktsiisi seni kavandatust väiksemas mahus, kuna see ei saanud komisjoni enamuse toetust.

Ettepaneku poolt hääletas kuus ja vastu samuti kuus riigikogu liiget, seega ei leidnud ettepanek toetust.

Hääletusel sai kaalukeeleks IRList välja astunud rahanduskomisjoni liikme Margus Tsahkna hääl. Tsahkna ütles Postimehele, et tema ei toeta riigieelarve eelnõu, mis võtab kaitseinvesteeringutelt ära 10 miljonit eurot.

Koalitsioon soovis lisada alkoholiaktsiisi väiksema tõusu sotsiaalmaksuseaduse ja tulumaksuseaduse muutmise eelnõule, tehes sellest kobareelnõu.

Mahukas kobareelnõu 

Rahanduskomisjoni liige, reformierakondlane Aivar Sõerd selgitas, et teemast tervikpildi saamiseks tuleb tagasi minna eelmise nädala reede õhtusse, mil rahandusministeerium saatis komisjonile aktsiisimuudatuste eelnõu ettepanekuga muuta 1. veebruarist 2018 aktsiisitõus 10 protsendilt viiele protsendile. 

Suur ja mahukas eelnõu pandi ühte kobarasse sotsiaalmaksuseaduse ja tulumaksuseaduse muutmise eelnõule, mis on homsel riigikogu täiskogu istungi päevakorras teisel lugemisel. 

Aivar Sõerd
Aivar Sõerd Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Arvestades FIEde maksustamisperioodi algust, peab seadusemuudatus 1. jaanuariks igal juhul vastu võetud olema, toonitas Sõerd. «Reedel tuldi komisjoni ettepanekuga, et sellele eelnõule kunstlikult juurde pookida aktiisimuudatuste eelnõu. Tegemist on tüüpilise kobareelnõuga, sellel algsel FIEde maksueelnõul (sotsiaalmaksuseaduse ja tulumaksuseaduse muutmise eelnõul - A.P.) pole mitte mingisugust pistmist aktsiisidega,» nentis Sõerd. 

Kui eilsel rahanduskomisjoni istungi arutleti seadusemuudatuste sisulisi küsimusi, siis täna pandi esimese punktina hääletusele sotsiaalmaksuseaduse ja tulumaksuseaduse eelnõu muudatusettepanek, sooviga sinna juurde lisada veel aktsiisimuudatus. Ettepanek kukkus aga läbi. 

«Koalitsioon võttis tehnilisi vaheaegasid mitu korda, oli peataolek ja siis üritati sotsiaalmaksuseaduse ja tulumaksuseaduse muutmise eelnõud katkestada,» lisas Sõerd. Et see ettepanek rahanduskomisjonis läbi ei läinud, proovitakse see homsel riigikogu täiskogu istungil siiski koalitsiooni napi enamusega läbi suruda. 

Lahendus riigikogu saalis

«Nad loodavad, et koalitsioonil on hääli rohkem kui opositsioonil ja et sellist patiseisu nagu rahanduskomisjonis saalis ei teki,» kirjeldas Sõerd. Seaduse eelnõu katketamisel võidaks koalitsioon lisaaega muudatusettepanekuteks - nagu näiteks alkoholiaktsiisi tõstmise lisamiseks nn kobareelnõusse - ning see omakorda tooks kaasa muudatusi riigikogu suures saalis. 

«Selle aktsiisijandi pärast tuleb ka riigieelarve menetlemist ühe nädala võrra edasi lükata, sest need maksuseadused, see sama aktsiisiseaduse muudatus, peab enne riigieelarvet või vähemalt koos eelarvega olema riigikogu poolt vastu võetud,» selgitas Sõerd. 

Kui varem oli 2018. aasta riigieelarve vastuvõtmine planeeritud 13. detsembriks, siis nüüd peaks lõpphääletus lükkuma jõulueelsesse nädalasse, 20. detsembrile.

RIIGIKOGU RAHANDUSKOMISJONI LIIKMED

KOALITSIOON

Mihhail Stalnuhhin (komisjoni esimees, Keskerakond)

Dmitri Dmitrijev (Keskerakond)

Kalvi Kõva (Sotsiaaldemokraatlik Erakond) 

Kersti Sarapuu (Keskerakond)

Priit Sibul (Isamaa ja Res Publica Liit) 

Tanel Talve (Sotsiaaldemokraalik Erakond) 

OPOSITSIOON

Remo Holsmer (komisjoni aseesimees, Reformierakond) 

Andres Ammas (Vabaerakond) 

Martin Helme (Eesti Konservatiivne Rahvaerakond)

Jürgen Ligi (Reformierakond)

Aivar Sõerd (Reformierakond)

PARTEITU

Margus Tsahkna 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles