Maailm värvub Soome auks sinivalgeks

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome spordifännid Helsingis.
Soome spordifännid Helsingis. Foto: YVES HERMAN/REUTERS/Scanpix

Soome 100 aasta juubeli puhul süüdatakse täna eri paikades üle terve maailma Soome rahvusvärvides tuled ning maailmakuulsad ehitised muutuvad meie põhjanaabrite auks sinivalgeks.

Kõige muljetavaldavam vaatemäng võib aset leida Brasiilias Rio de Janeiros, kus YLE teatel suunatakse maailmakuulsa Lunastaja Kristuse kuju peale valge ja sinine valgus, et tähistada Soome pidupäeva. Tseremooniaga alustatakse kohaliku aja järgi kell 19.30.

Lunastaja Kristuse kuju Rio de Janeiros.
Lunastaja Kristuse kuju Rio de Janeiros. Foto: Bruna Prado/AP/Scanpix

Soomet peetakse meeles ka Ameerika Ühendriikide ja Kanada piiril asuva Niagara joa juures. Täna õhtul kohaliku aja järgi kella 22 paiku värvub juga meie põhjanaabrite auks sinivalgeks. Vaatemäng kestab umbes 15 minutit.

Sinise valgusega kaunistatud Niagara juga.
Sinise valgusega kaunistatud Niagara juga. Foto: John Normile/AFP/Scanpix

Norra kuulus Holmenkolleni suusahüppetorn säras Soome värvides juba eile õhtul. Täna hommikul heisati Norra lipu kõrval ka Soome oma.

Ajalooline Holmenkolleni hüppetorn.
Ajalooline Holmenkolleni hüppetorn. Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX NORGE

Kreeka ja Soome jagavad lipuvärve, aga eile oli ja täna on Hadrianuse kaar Ateenas sinivalge, et Soomet õnnitleda. Valgus on kaarele suunatud mõlemal päeval kohaliku aja järgi kella 16st südaööni.

Hadrianuse kaar Ateenas.
Hadrianuse kaar Ateenas. Foto: John Hios/akg-images/Scanpix

UNESCO maailmapärandi hulka kuuluv Belémi torn Lissabonis värvub Soome auks samuti sinivalgeks. 

Belémi torn Lissabonis.
Belémi torn Lissabonis. Foto: Rights Managed/Mary Evans Picture Library/Huber/Scanpix

Maakera kuklapoolel Austraaliaski pole Soomet unustatud. Muljet avaldav saab olema sinivalgeks värvunud kilomeetripikkune Brisbane’i Story Bridge. Soome auks pannakse lambid põlema ka Canberras, Adelaide’is ja Perthis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles