Aasta ettevõtlik õppur on kätt proovinud mitmes firmas ja pürgib suusatamises tippu

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumi abituriendile Marten Soesonile tuli aasta ettevõtliku noore tiitel suure üllatusena. Ta ei salga, et ettevõtlikkust temas jagub.
Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumi abituriendile Marten Soesonile tuli aasta ettevõtliku noore tiitel suure üllatusena. Ta ei salga, et ettevõtlikkust temas jagub. Foto: Haridus- ja teadusministeerium

Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumi 12. klassi õpilasele Marten Soesonile (18) meeldib kogu aeg midagi teha. Lisaks aktiivsusele koolis on ta tubli spordimees, samuti tegutsenud koos sõpradega mitmes ettevõttes.

Noormehel on reegel, et iga päev tuleb kaks tundi raamatut lugeda. Kunagi soovib ta raamatu kirjutamise ka ise ette võtta. Mõtteid selleks juba on. 

Kui Soesonil peaks igav hakkama, ei istu ta nutitelefonis, vaid otsib endale põnevat tegevust. Telerit vaatab ta väga harva. 

Puhkehetki polegi

Haridus- ja teadusministeeriumi ettevõtlusõppe programmi «Edu ja tegu» tunnustuskonkursil pälvis Petersoni gümnaasiumi abiturient möödunud nädalal selle aasta kõige ettevõtlikuma õppuri tiitli. Soesonile tuli tunnustus üllatusena, kuid ta ei salga, et peab ennast ettevõtlikuks inimeseks. 

«Iga päev on selline, et mitte ühtegi puhkehetke pole ja ainult tegutsen, tegutsen ja tegutsen,» tõdes ta. 

Iga päev on selline, et mitte ühtegi puhkehetke pole ja ainult tegutsen, tegutsen ja tegutsen, rääkis Marten Soeson.

Soeson meenutas, et hakkas tulevikule ja sellele, mida soovib elus saavutada, rohkem mõtlema põhikooli lõpus. Sellest ajast on ta elanud aktiivse noore inimese elu ja õppinud aega hästi planeerima. Ajaplaneerimist on ta proovinud õpetada samuti oma sõpradele. 

Petersoni gümnaasiumi abiturient tunnistas, et ettevõtlikud ja töökad vanemad on aidanud teda samuti õigele teele suunata ja motiveerida. 

Haridus- ja teadusministeerium valis aasta ettevõtlikemaks nooreks just Soesoni, kuna tema tegevuse mõju on väga ulatuslik.

Ministeeriumi ettevõtlusõppe programmijuht Kristi Ploom ütles, et noormees jäi silma, sest on käima lükanud algatusi, millesse kaasab nii teisi õpilasi kui ka õpetajaid. Näiteks võttis Soeson koos sõbraga sügisel enda peale traditsioonilise Petersoni Kuju jooksu korraldamise. 

Soesoni ettevõtlikkust kiitis samuti Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumi direktor Merike Kaste, kes koos klassijuhatajaga  õpilase konkursile esitasid. Ta tõstis esile noormehe sportlikkust ja tegutsemistahet, samuti julgust õpetajate päeval olla direktori rollis. 

Soeson on tegev olnud õpilasfirmas ja proovinud mitut ettevõtet käima lükata. Esimene valmistas puidust massaažitarvikuid, nagu mitmesugused rullikud ja punktimassaažiks vajalikud vahendid.

«Tegime asjad ise valmis. Saime siis aru, et see pole päris see, millega teenima hakata,» rääkis ta. Kuna tegu oli spetsiifiliste vahenditega, siis neid eriti ei ostetud.

Järgmine mõte oli puidust lülidest vöö. Kuna pandlaosa tegemine osutus liiga keerukaks, jäi see teostamata. 

Nüüd on peas uued mõtted, mida ettevõtlusmaailmas koos sõpradega ära teha. Marten Soesoni sõnul on äriidee ja plaan olemas. Ta ei soovinud sellest veel täpsemalt rääkida, kuid vihjas, et see on seotud rõivaste ja tekstiiliga. 

Ta on veendunud, et erinevalt eelmistest firmadest on sel potentsiaali. Esimeste firmadega proovis ta lihtsalt koos sõpradega kätt. «See oli lihtsalt harjutamiseks,» rääkis algaja ettevõtja.

Murdmaasuusatamine

Suure osa vabast ajast võtab gümnasistil sportimine. Murdmaasuusatamisega on Soeson tegelenud kaksteist aastat.

Parim tulemus on siiani kolme aasta tagune kolmas koht Eesti meistrivõistlustel noorte vanuseklassis. Suusatamises soovib noormees aga maailma tippu jõuda. See on suur enda proovilepanek, sest juba kodumaal on Soesoni sõnul väga tugevaid noori suusatajaid.

Selleks et professionaalselt suusatamisega tegeleda, tuleb käia välismaal harjutamas. Möödunud nädalal saabuski Soeson Rootsist paari nädala pikkusest treeningulaagrist. Samal ajal tuli teha ka koolitükke. Suusatamisele lisaks meeldib talle väga joosta. 

Koolis meeldivad ettevõtlikule noorele aga kõige rohkem füüsika ja psühholoogia. Viimast õpib ta iseseisvalt raamatutest juurde. Soesoni arvates on psühholoogia midagi sellist, mida iga inimene, eriti ettevõtja või juht, peaks õppima. Seda lihtsal põhjusel: ettevõttes on inimeste mõistmine ja omavaheline suhtlus väga oluline. 

Noormees õpib neljadele ja viitele. Kui tegeleda nii intensiivselt spordiga ja samal aja ettevõtluses kätt proovida, ei jõuagi tema arvates ainult viitele õppida.

Ettevõtlikule õppurile pole olulised hinded, vaid pigem asjadest õigesti aru saamine. «Vahel on asju, mida minu arvates ei peaks üldse oskama. Siis saangi kolmesid ja neljasid,» lausus ta. 

Tuleval kevadel lõpetab Soeson gümnaasiumi. Noormees tunnistas, et pole täiesti kindel, kas läheb otse ülikooli edasi.

Tema lemmikerialade hulka kuuluvad psühholoogia, arhitektuur ja majandus. Kui Soeson otsustabki kohe pärast lõpetamist ülikooli edasi minna, on kindel, et samal ajal arendab ta edasi mõnd oma äriideed.

Marten Soesoni üks suur kirg on suusatamine. Pildil Soeson (number 50) mullu Mammastes Eesti meistrivõistlustel murdmaasuusatamises vabatehnika sprindis.
Marten Soesoni üks suur kirg on suusatamine. Pildil Soeson (number 50) mullu Mammastes Eesti meistrivõistlustel murdmaasuusatamises vabatehnika sprindis. Foto: Margus Ansu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles