Palju õnne, põhjanaabrid! Teil on 100-aastane riik ja vägevad spordisangarid!

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui oli vaja leida mees, kes tooks püha tule Helsingi olümpiastaadionile, siis mõistagi langes soomlaste valik valik Paavo Nurmile.
Kui oli vaja leida mees, kes tooks püha tule Helsingi olümpiastaadionile, siis mõistagi langes soomlaste valik valik Paavo Nurmile. Foto: Topham Picturepoint/ScanPix

Põhjanaabrite suure sünnipäeva puhul tuleb maani kummardada, käsi tugevalt pihku suruda ja koos õnnitlustega tõdeda: perkele, kadedaks teeb, aga Soome sport on kõva. Vaata minevikku, olevikku või ilmselt ka tulevikku. Vaata siia- või sinnapoole ookeani. Vaata suve- või tali-, individuaal- või võistkonnaalasid. Superstaare leidub nii kondiauru kui ka mootori jõul edasi liikujate seas.

464 olümpiamedalit. Kõigi aegade edukaim riik suvemängudel, kui arvestada medalite hulga ja rahvaarvu suhet (Eesti on siin muide teisel kohal!). Alates 1908. aastast on kõigilt suve- ja taliolümpiatelt – kokku on neid 47 – alati naastud autasuga.

Soome spordi äärmiselt rikkast ajaloost on nende «kõige-kõigede» väljasõelumine üks kuratlikult keeruline ülesanne. Ometi ei ole järgnevas rõhutud ainult (olümpia)medalite arvule, vaid pigem laiematele väärtustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles