Iraani fännid üllatasid pärast võistlust Mart Seimi

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Seim sai tõukamises hõbemedali
Mart Seim sai tõukamises hõbemedali Foto: iwf.net

Tõstmise MMil Anaheimis üliraskekaalus kolme Eesti rekordi ja 444 kilogrammiga viienda koha saanud Mart Seim tunnistas, et medal jäi seekord kaugele, aga meelehead teeb tõukamise hõbemedal.

«Tänase kohta tegin okei tulemuse, esikolmik oli vähe eest ära. Ega tegelikult vahet polegi, kas neljas või viies koht,» sõnas Seim Postimehele.

Tema treenerist isa Alar Seim rõhutas, et tase on märgatavalt tõusnud. Kuldmedali võitis Laša Talahhadze 477 kilogrammiga, pronksmedal jäi Seimist 9 kilo kaugusele.

Medal polnud jõukohane

«Muidu ei oleks viies koht iseenesest nii hea tulemus, aga Rio olümpial sai 440 kg kuuenda koha, eelmisel MMil oli Mardi hõbe 438 kg. Täna oli lihtsalt ülikõva võistlus ja tegelikult tuli Mardil väga hästi välja! Lihtsalt medal ei olnud täna jõukohane. Seal oli vahe sees.»

Seim alustas rebimist 185 kiloga ning teisel katsel uuendas ta enda nimel olevat Eesti rekordit ühe kilogrammiga, püstitades uueks rekordiks 191 kg. Grusiin Laša Talahhadze sai rebimisel hakkama aga maailmarekordilise sooritusega, kui rebis 220 kg.

Tõukamises läks Seim pärast avavooru 245 kg juhtima. Teisel katsel tõusis kang küll sirgetele kätele, ent kohtunikud nägid seal reeglite rikkumist ning katse ei lugenud.

«Küünarliigeses käis pisike nõks läbi, kohtunike häältega 2:1 ei lugenud. Eks need reeglid ongi karmimaks läinud,» selgitas Alar ning kinnitas, et kauaks põdema ei jäädud. Samas läks just siis kismaks.

Et veidi varem oli Seimi konkurent, iraanlane Behdad Salimi teinud määrustevastase katse ning kohtunikud olid tema tulemuse tühistanud, pidi Seim minema kolmandale katsele tulivihaste Iraani fännide ees. Eestlane hingas korra sügavalt sisse, ei teinud vilekoori kuulmagi ning tõukas sirgetele kätele 253 kilo, mis tõi talle tõukamises hõbemedali. Kullamees Talahhadze jäi nelja kilo kaugusele. Isiklik kogusumma oli paranenud aga kuue kilogrammi võrra.

«See oli vahva, kui Mart seepeale täiesti perfektse tõste tegi! Temapoolne vastus oli ikka kihvt,» tunnistas Alar, pannes poja sellise kiituse peale muigama. «Mis ma ikka seepeale teha sain, tuli pea külmana hoida,» sõnas Mart.

Pärast dopingukontrolli pakkusid fännid aga Seimile mõnusa üllatuse. «Fännid tulid vabandama, et nad polnud minu peale pahased, vaid hoopis žürii peale. Tahtsid selfisidki teha,» muigas Mart endale omasel moel.

Seimidele meenutas olukord aga just Rio de Janeiro olümpiat. «Siis oli Brasiilia poiss Fernando (Reis, sai MMil kuuenda koha-toim) šokeeritud sellisest käitumisest ja ega iraanlastele endale see ka ei meeldi. Selline asi pole tõstmisele omane, üldjuhul ju plaksutatakse kellelegi kui tehakse ilus tõste. Äkki see suhtumine paraneb kuidagi,» lootis Alar.

Sarnaselt eestlasele ei teinud vilekoorist välja ka maailmarekordi 477 kg püstitanud grusiin Talahhadze. Selle asemel kummardas ta publikule ning naeratas neile.

«Ta oskab väga kenasti nendega käituda, Rios tegi ta samamoodi,» tunnustab treener ning lisab, et maailmarekord polnud imetulemus. «Paar nädalat tagasi rebis ta Gruusias ka 220 kg. Minu mäletamist mööda on ta tõuganud ka 258 kilo,» sõnab Alar Seim. «Ta tegigi oma ära, seal pole midagi imestada,» möönab Mart.

Palju on Seimi enda käsi aga mängus, et kaks maailmarekordit püstitanud Talahhadze kolmandata ehk tõukamise rekordita jäi? Nimelt oli Talahhadze pannud viimaseks katseks kirja 265 kg, kuid Seimi möödudes langetas Talahhadze raskust 257 kilogrammini.

«Eks ta tahtis ikka kogusummarekordit, et see tõukamine jäi veidi varju. Aga mine sa tea,» arvab Alar Seim.

MMil ei võistelnud üheksa riigi sportlased. Aastase võistluskeelu said teatavasti Armeenia, Aserbaidžaani, Valgevene, Hiina, Moldova, Kasahstani, Venemaa, Türgi ning Ukraina tõstjad. Fakt on ka see, et iraanlastele tehtav kontroll pole eriti tihe ning see on Seimi sõnul järgmine samm. Saeid Alihosseini sai 454 kiloga hõbeda ja Behdad Salimi 453ga pronksi. 

TÕSTMISE MM ANAHEIMIS

REBIMISE TULEMUSED: 1. Talahhadze 220 kg 2. Salimi 211 kg 3. Alihosseini 203 kg ...7. Seim 191 kg

TÕUKAMISE TULEMUSED: 1. Talahhadze 257 kg, 2. Seim 253 kg, 3. Alihosseini 251 kg

ÜLDSEIS: 1. Talahhadze 477 kg, 2. Alihosseini 454 kg, 3. Salimi 453 kg...5. Seim 444 kg

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles