Raport: Manchesteri terrorirünnaku oleks saanud ära hoida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud Manchesteris pärast terrorirünnakut.
Politseinikud Manchesteris pärast terrorirünnakut. Foto: Peter Byrne/PA Wire/PA Images

Manchester Arenal mais 22 inimest tapnud Salman Abedi oli korduvalt politsei uurimise all olnud. Raportist selgub, et terrorirünnak oleks olnud võimalik ära hoida, kirjutab BBC.

Raporti autori, kõrge kohtuametnik David Andersoni sõnul võinuks kõik minna teisiti, sest Abedi oli politsei huviorbiidis ja varasemalt oldi käest lastud mitmeid võimalusi tema tabamiseks. Abedi suutis rünnaku toime panna vaid tänu asjaolude kokkulangemisele.

Andersoni sõnul ei ole võimalik teada, kas terroristi suhtes varasem uurimise algatamine oleks võinud tema plaanid nurjata. Luureteenistuse MI5 andmetel poleks uurimine tema plaane mõjutanud.

Salman Abedi.
Salman Abedi. Foto: Greater Manchester Police/AP/Scanpix

Pärast Manchesteri pommirünnakut ning kolme sel aastal Londonis toimunud intsidenti, algatasid MI5 ja terrorivastased politseiüksused sisejuurdluse. Anderson analüüsis nende uurimiste käigus saadud teavet.

Suures osas salastatud raportitest tõi Anderson välja mõned punktid:

  • MI5 uuris Abedi tegevust 2014. aasta jaanuarist juunini ja ka 2015. aasta oktoobris.
  • Rünnakule eelnenud kuude jooksul sai MI5 kahel korral andmeid, mille olulisust toona ei hinnatud. Tagantjärgi osutus edastatud informatsioon rünnakuga tihedalt seotuks.
  • MI5 hindas Abedi mõnekümne inimese hulka, keda tuleks põhjalikumalt uurida. Täpsemalt oleks Abedi uurimise alla võetud 31. mail, üheksa päeva pärast rünnakut.
  • Piirile polnud Abedi kohta hoiatust saadetud. Seetõttu ei küsitletud teda ka siis, kui terrorist naasis neli päeva enne rünnakut Liibüast Suurbritanniasse.

Sisejuurdluse tulemusena selgus, et MI5 oli huvi tundnud veel kahe terroristi vastu, kes sel aastal Suurbritannias rünnakuid toime panid. Nendeks meesteks olid London Bridge'i ja Borough Marketi ründaja Khuram Butt ning Westminsteri sillal rünnaku korraldanud Khalid Masood.

MI5 oli Butti kaks aastat varem tuvastanud inimesena, kellel oli plaanis Suurbritanniat rünnata. Ka rünnaku korraldamise ajal oli Butt veel uurimise all. Arvati, et pigem kujutas ta ohtu seetõttu, et soovis reisida Süüriasse ning võis aidata kaasa teiste radikaliseerumisele.

Butt oli ka kahel korral alustatud terrorivastase operatsiooni sihtmärgiks. Paraku jäeti operatsioon kahel korral katki, sest ressursse nappis. Operatsiooniga alustati uuesti vahetult enne päeva, mil Butt rünnaku toime pani.

Kuigi sisejuurdlusest selgub, et MI5 poleks suutnud rünnakuid ära hoida, siis Andersoni hinnangul olnuks see võimalik.

Politseinikud asetamas lilli Manchesteri terrorirünnaku ohvrite mälestuseks.
Politseinikud asetamas lilli Manchesteri terrorirünnaku ohvrite mälestuseks. Foto: Peter Byrne/PA Wire/PA Images/Scanpix

Siseminister Amber Ruddi sõnul on märtsis toimunud Westminsteri rünnaku järel ära hoitud üheksa uut terroriakti. Parlamendi alamkojale antud selgitustes märkis Rudd, et MI5 ja politsei olid teinud 126 ettepanekut oma töö efektiivsemaks muutmiseks.

Ettepanekute hulgas oli mainitud näiteks andmejagamist ja ka siseriikliku ekstremismi jälgimist. Silmas peeti just paremäärmuslikku ekstremismi. Rudd rõhutas vajadust järgmise aasta eelarves politseile vajaliku raha eraldamise järgi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles