Hiina ja India vahel kisub taas tuliseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina sõdur ja India sõdur 2008. aastsal Nathu La piiripunktis.
Hiina sõdur ja India sõdur 2008. aastsal Nathu La piiripunktis. Foto: DIPTENDU DUTTA/AFP/Scanpix

Hiina riikliku uudisteagentuuri teatel sisenes naaberriigi India mehitamata luurelennuk Hiina õhuruumi ja kukkus seal alla.

«India samm rikkus Hiina territoriaalset suveräänsust. Me väljendame jõuliselt oma rahulolematust ja vastuseisu,» kirjutas uudisteagentuur Xinhua, viidates üksikasju täpsustamata riigi lääne sõjaväeringkonna juhatusele.

Augustis lõppes Himaalaja strateegiliselt tähtsas vaidlusaluses piirkonnas India ja Hiina relvajõudude kuid kestnud vastasseis.

India ei nõudle vaidlusalust Doklami piirkonda Himaalajas endale, vaid on tihedates liitlassuhetes Bhutaniga, keda nähakse puhvrina oma rivaali Hiina suhtes.

India ja Hiina järjekordne vastasseis piirkonnas algas 16. juunil, kui Hiina väed asusid Doklami platool teed ehitama ja India selle takistamiseks sinna oma väed viis.

Platoo on strateegiliselt tähtis, sest annab Hiinale juurdepääsu kitsale maaribale, mis ühendab India kirdeosariike ülejäänud riigiga.

Analüütikute sõnul oli tegemist ühe sügavaima kriisiga kahe tuumariigi vahel viimaste aastakümnete jooksul.

India ja Hiina vastastikusel usaldamatusel on pikka ajalugu ning 1962. aastal pidasid nad India Arunachal Pradeshi osariigi pärast maha sõja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles