Eesti plaanib saata Afganistani lisaks kuni 40 kaitseväelast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Valitsus otsustas suurendada Eesti osalust Afganistani missioonis ning toetas ettepanekut saata Afganistani lisaks rühmasuurune üksus ehk kuni 40 kaitseväelast.

Valitsus otsustas neljapäevasel kabinetinõupidamisel toetada kaitseminister Jüri Luige ettepanekut taotleda riigikogult mandaati Eesti sõjalise panuse suurendamiseks Afganistanis, edastas valitsuse pressiesindaja. Kaitseministeerium esitab valitsusele lähiajal eelnõu kuni ühe jalaväerühma suuruse üksuse Afganistani lähetamiseks. Mandaati on plaanis küsida kuni 40 sõjaväelase lähetamiseks üheks aastaks.

Kaitseministri ettepaneku kohaselt lülituksid Eesti kaitseväelased Suurbritannia üksuse koosseisu, ülesandega tagada Kabuli piirkonnas väekaitset Afganistani julgeolekujõududele väljaõpet pakkuvatele liitlassõduritele.

Eesti soovib oma panust suurendada arvestades NATO missiooni Resolute Support mehitamisega suurenenud vajadusi ning Eestile mitmete liitlaste poolt esitatud koostööettepanekuid.

«Eesti panustamine välismissioonidesse on panustamine ka meie enda julgeolekusse. Iga okas loeb – see ei kehti ainult meie kodustel õppustel, vaid ka rahvusvahelistel missioonidel koos liitlastega, kus iga professionaalse mehe ja naise panus on hindamatu,» ütles peaminister Jüri Ratas.

«Näeme, et kõrvuti liitlaste tugevdatud kohalolekuga Eestis, mille põhiraskust kannavad Suurbritannia sõdurid, vajame Ühendkuningriigiga ka täiendavaid koostöövõimalusi ühistel sõjalistel operatsioonidel. Et NATO eelmisel kaitseministrite kohtumisel rõhutati konsensuslikult Resolute Support missiooni täieliku mehitamise vajadust, peame võimalust lühiajaliselt sellel operatsioonil oma panust koostöös brittidega suurendada julgeolekupoliitiliselt väga oluliseks,» sõnas Luik.

«Minu arvates on see väga oluline poliitiline samm,» ütles kaitseminister Jüri Luik valitsuse pressikonverentsil. Ta tõi esile suure rolli, mis Ühendkuningriigi üksustel on Eestis teenivas liitlaspataljonis.

Luik märkis, et Eesti suurendab osalust Afganistani missioonil, tulles vast NATO ja mitme liitlasriigi palvele. Ta tõi  esile, et arvestades praegust julgeolekuolukorda, on Afganistanis väga suur vajadus väekaitseüksuste järele.

Riigikogus on läbinud esimese lugemise Resolute Support missiooni Eesti senise osaluse pikendamine, mille raames on 2018. aastal plaanis jätkata panustamist neljaliikmelise demineerimismeeskonnaga Põhja-Afganistani regioonis, kus raamriigiks on Saksamaa ja lisaks ühe staabiohvitseriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles