Vanametalli kokkuostuhinnad on tõusnud kuni kolmandiku võrra

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanametall.
Vanametall. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Vanametalli kokkuostuhinnad on tõusnud oktoobriga võrreldes kuni kolmandiku võrra keskmiselt 165-195 euroni ühe tonni kohta.

Enim kokkuostu toodava kuni 4 millimeetri paksuse lehtmetalli hind on Kuusakoski hinnakirja järgi oktoobriga võrreldes tõusnud 32 protsenti 165 euroni tonni eest. Rohkem kui 4 millimeetri paksuse lehtmetalli ja enam kui 6-millimeetrise läbimõõduga ümarmaterjali hind on tõusnud 18 protsenti 195 euroni tonni eest, suuregabariidilise musta metalli hind on oktoobriga võrreldes tõusnud 25 protsenti 175 euroni.

«See sõltub ilmast suuresti. Ameerika mandril on vanametalli kõrgaeg sellisel ajal, kui lund maas pole. Kui ilm on kehv, lumerohke, siis pole kogumine tavapärane. Kui pole kogumist, pole kaupa ning siis juhtubki see, et nõudlus vanametalli järgi on, kuid pole piisavat pakkumist – see on põhjuseks, miks hind on teinud tubli tõusu ülespoole,» ütles Kuusakoski Eesti ostujuht Toomas Kollamaa BNS-ile.

«Kui vaadata täna Tallinna hinnakirjas levinumat liiki terast, mille hind on 165 eurot tonni eest, siis enne seda oli ta septembris 125-135 euro juures. Selles suhtes on ta tõusnud suurusjärgus samale tasemele, kus ta oli augusti lõpus, kus toimus suuremat sorti langus, kuid nüüd on hakanud hind taastuma,» ütles Kollamaa, kelle sõnul tuleneb hinnatõus puhtalt maailmaturu nõudluse ning ebasoodsa ilma koosmõjul.

«Lammutuste puhul, kui paar aastat tagasi oli metalli hind odavam kui ekskavaatori tunnihind, siis polnud mõtet lammutusettevõttel seda objekti ette võtta, täna on hind stabiliseerunud ja oluliselt kõrgem, ehk tasub ka lammutada ja uusi hooneid asemele ehitada,» ütles Kollamaa.

Tema sõnul tuleb praegustes hindades korrelatsioon, kuid küsimus on selles, kas mull läheb suuremaks või juhtub analoogne situatsioon septembriga, kui hinnad kukkusid 50-60 eurot.

«Praegu pole veel karget külma. Kui sadamad lähevad kinni, siis teatud sadamatesse saab ja osadesse mitte, mis omakorda forsseerib veelgi olukorda. Praegu on nõudlus korralik, aga pakkuda ei ole, sest ilmad ei soosi kokkuostu. Näiteks pole Eestiski parim aeg hoovi koristamiseks, juhuklienti jääb talvel väga väheks ja peamiselt on ärikliendid ja metalli töötlevad ettevõtted,» ütles Kollamaa.

Ta lisas, et selliseid drastilisi kukkumisi, nagu olid 2015.-2016. aastatel, kus metalli hind maksis kliendile alla 100 euro, Kuusakoski praegu ette ei näe. Kui suuri muutusi ei tule, siis Kollamaa sõnul peaksid hinnad jääma lähitulevikus 150-200 euro vahele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles