360-kraadine video näitab California põlengu apokalüptilisust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuletõrjujad üritavad tule teele jäänud maja päästa
Tuletõrjujad üritavad tule teele jäänud maja päästa Foto: Sandy Huffaker/AFP/Scanpix

USAs California lõunaosa mitmes paigas lahvatasid selle kuu alguses maastikupõlengud, mis tugeva tuule tõttu levivad kiiresti edasi.

Põlengualast on tehtud  kümneid videoid, mille seas on ka 360-kraadine droonivideo, mis näitab tuletõrjujate pingutusi, et kahjutulele piir panna.

California tuletõrjujad võitlemas tulega
California tuletõrjujad võitlemas tulega Foto: GENE BLEVINS/REUTERS/Scanpix

Videol on näha sündmust, mis oleks nagu mõnest apokalüptilisest filmist, sest leegid on jõudnud majale üsna lähedale.

Kohalike sõnul on neil maailmalõpu tunne, kuna leegid neelavad kõik teele jääva, jättes maha suitsevad ahervaremed ja hävinenud looduse.   

Tuletõrjujad üritavad tule teele jäänud maja päästa
Tuletõrjujad üritavad tule teele jäänud maja päästa Foto: Sandy Huffaker/AFP/Scanpix

Suurim põleg, millele anti nimeks Thomas, on Los Angelesest põhja jäävas Ventura maakonnas ja seal on tule tõttu hävinenud üle 46 000 hektari maastikku, edastab cnn.com.

Maastikupõleng Californias
Maastikupõleng Californias Foto: Mike Blake/Reuters/Scanpix

Kuues ulatuslikus põlengukohas osaleb kustutustöödel umbes 5500 tuletõrjujat, kuid kodanikualgatuse korras on loodud gruppe, mille liikmed tegelevad väiksemate ja ohutumate põlengute kustutamisega.

California maastikupõlengu kustutustööd
California maastikupõlengu kustutustööd Foto: Sandy Huffaker/AFP/Scanpix

Kustutustöödesse on kaasatud ka helikoptereid, mille abil üritatakse päästa ja säästa põlengupiirkonnas asuvaid viinamarjaistandusi.

Californias Los Angelese lähedal lõõmab maastikupõleng
Californias Los Angelese lähedal lõõmab maastikupõleng Foto: ANDREW CULLEN/REUTERS

Piirkonnast on seni evakueeritud umbes 200 000 inimest, kuid kuna tuli liigub edasi, siis tuleb veel inimesi evakueerida. Senistel andmetel on tuleroaks langenud umbes 500 hoonet, kolm tuletõrjujat on saanud vigastada ja üks inimene on hukkunud. Tuletõrjujate teatel leidsid nad Ventura maakonnas majarusudest poolpõlenud naise surnukeha.

Tuli ohustab ka jõukas Bel Airis asuvaid villasid, mitmed kuulsused on juba nende kodudest evakueeritud. Nende seas on ka meedimogul Rupert Murdoch, kes kardab, et ka tema 30 miljonit dollarit maksnud villa langeb tuleroaks. Piirkonnas elavad näiteks  veel kosmoseärimees ja investor Elon Musk ning lauljanna Beyonce.

Tuli ei ole säästnud ka Bel Airis asuvaid luksusvillasid
Tuli ei ole säästnud ka Bel Airis asuvaid luksusvillasid Foto: FREDERIC J. BROWN/AFP/Scanpix

Los Angelese kuulus Getty kunstimuuseum sulges põlengu tõttu uksed. Kunstiteoseid ei viida ohutusse kohta, kuna muuseumihoone on ehitatud teoste maksimaalset kaitset silmas pidades.

California kuberner Jerry Brown kuulutas eile põlengupiirkonnas välja hädaolukorra.

USA meedia teatel on tules hukkunud ligi 30 hobusekasvatusrantšodes olnud hobust ning ligi 450 kallihinnalist ratsahobust üritatakse ohutusse kohta toimetada.

California maastikupõlengus on elu kaotanud kümneid hobuseid
California maastikupõlengus on elu kaotanud kümneid hobuseid Foto: DAVID MCNEW/AFP

Meteoroloogide teatel on põleng põhjustatud niinimetatud Santa Ana tuultest. Tegemist on kuiva ja kuuma mägedest puhuva tuulega.

Ilmaeksperdid selgitasid, et Santa Ana tuuled võivad  mõne tunni jooksul temperatuuri märgatavalt tõsta. Kõrge temperatuur ja kuivus on need, mille tagajärjel maastikupõlengud tekivad.

Californias Los Angelese lähedal lõõmab maastikupõleng
Californias Los Angelese lähedal lõõmab maastikupõleng Foto: GENE BLEVINS/REUTERS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles