Millist jõulupuud valida? (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Bauhof

Ehteis ja särav jõulupuu on jõuluõhtu süda, mille ümber kogu pere koguneb. Igas kodus on jõulupuu erinev ja omanäoline, kuid samas on jõulupuu kõikjal nii sarnane ja ühendav, tuues hinge rahu ja olles lahutamatuks osaks jõuluõhtu võlust. Pühade-eelses saginas unistab kindlasti nii mõnigi perepea nähtamatust abikäest, kes mugavalt jõulupuu otse koju tooks. 

MILLIST JÕULUPUUD VALIDA?    

Autor: Bauhof

Ehteis ja särav jõulupuu on jõuluõhtu süda, mille ümber kogu pere koguneb. Igas kodus on jõulupuu erinev ja omanäoline, kuid samas on jõulupuu kõikjal nii sarnane ja ühendav, tuues hinge rahu ja olles lahutamatuks osaks jõuluõhtu võlust. Pühade-eelses saginas unistab kindlasti nii mõnigi perepea nähtamatust abikäest, kes mugavalt jõulupuu otse koju tooks.

Millist jõulupuud koju valida?

Valides spetsiaalselt istanduses kasvatatud jõulupuu, aitad kaasa looduse ja keskkonna säilimisele.  Kui metsas kasvab puu vabalt, siis istanduses aidatakse kaasa täiusliku kuju, tiheduse, pikkuse ja värvuse saamisel. Jõulupuu kasvatamiseks kulub keskmiselt 10 aastat. Alguses kasvatatakse ja hooldatakse väikeseid jõulupuu taimi emaistanduses 2-4 aastat. Seejärel valitakse välja ilusamad taimed, mis istutatakse põhikasvukohale. Puud kasvavad aeglaselt suuremaks, täiusliku kuju saamiseks kärbitakse neid igal aastal. Kui puu on saavutanud suuruses, värvis ja välimuses soovitud kvaliteedi, toimub novembris ja detsembris hoolikas jõulupuude valimine. Puud kasvatatakse sertifitseeritud istandustes, tagades parimal võimalikul viisil looduse ja keskkonna säilimise.

Foto: Bauhof

Jõulupuud valides on esmatähtis otsustada: kas on oluline, et kodu täidaks kuuse lõhn või see, et puu säiliks kaua haljana ja ei ajaks okkaid. Siis vali nulg. Jõulupuu enamlevinud tüüpidest tasub teada järgmist:

Harilik kuusk on traditsiooniline ja klassikaline jõulupuu, populaarne Skandinaavias ja Ida-Euroopas. Puud on tihedad ja armastatud tänu iseloomulikule, jõulutunnet tekitavale lõhnale.

Serbia kuusk on jõulupuuna hea valik. Ta on hõberohelist värvi, sihvaka ja kitsa-koonuselise kujuga ning selle okkad püsivad puul kaua.

Kaukaasia nulg on oma pikkade, pehmete ja sügavroheliste okastega Euroopas väga populaarne jõulupuu. Ta pakub pikalt silmailu, sest okkad püsivad puul kaua.

Olles oma eelistused välja selgitanud, võib tunduda esmapilgul harjumatu tellida jõulupuu veebipoest. Samas on leidnud kinnitust, et tänapäeva kiire elutempo juures on see vägagi mugav ja lihtne alternatiiv senistele harjumistele.

Foto: Bauhof

Väike või suur jõulupuu?

Õige jõulupuu suurus sõltub eelkõige toa suurusest ja sellest, kui palju on liikumist ning sagimist samas ruumis ja kas kuusk on toa keskmes põhiliseks kaunistuseks või ehib ta hoopis seinaäärset.

Suuremates kodudes on levinud ka mitme kuuse ostmine – suurem elutuppa ja väike koridori või külaliste tuppa.

Kuuse valimisel tuleks teada toa kõrgust ja kuuse alumise osa soovitud diameetrit. Pole mõtet tuua kuuske, mis on pool meetrit kõrgem kui tuba ise ning nõnda suure diameetriga, et kingitusi mahub alla küll tervele külale, ent kuuse kõrvalt ei ole võimalik mööduda ka parima tahtmise juures.

Väikesesse tuppa või ka teiseks n-ö väiksemaks kuuseks võiks tuua puu, mis on 1-1,5 m kõrgune, keskmises ruumis peaks kuuse pikkuseks olema juba 1,8 m ja suurt, avarat ning kõrgete lagedega tuba võiks kaunistada 2-2,5 m igihaljas jõulupuu. Kuldne reegel ütleb, et jõulupuu ladva ja lae vahele võiks jääda pool meetrit vaba ruumi. Väiksemas ruumis tuleks vältida suure diameetriga puud, kuid suures toas võiks ilutseda tihe kolmnurkne puu.

Kui majas ruumi on ja suguvõsas palju lapsi, siis pange üks väike kuusk eraldi lastele ehtimiseks valmis ning lubage nende fantaasial lennata.

Foto: Bauhof

Päris jõulupuu või kunstkuusk?

Metsast kuuse toomine on kena traditsioon, ent tänapäeval tähendab see üldiselt poodi minemist ja lihtsalt kuuse valimist. Päris jõulupuu kasuks räägivad mõnus lõhn, autentsus ja võimalus see hiljem põletada või komposteerida. Miinuseks on muidugi okkaid täis vaip, loodusressursi kulutamine ja suhteliselt kallis hind. Kui oled siiski otsustanud autentse kuusepuu kasuks, siis ei tohiks kindlasti puud õuest kohe sooja tuppa toimetada, sest järsk temperatuuri muudatus ehmatab puu ära ja ta laseb okkad lahti. Teel õuest tuppa, tehke 24 tunnine vahepeatus verandal või garaažis ja alles siis tooge oma puu tuppa ehtimiseks.

Kunstkuusk on looduse sõprade suur lemmik, sest kord soetatud kuusk võib omanikku teenida aastaid. Ainus asi, mille pärast muretseda, on panipaik, kus jõulupuud hoiustada. Haiglates, ostukeskustes ja lennujaamades kasutatakse kunstkuuskesid seepärast, et need ei muutu kuivades tuleohtlikeks ning inimestel ei ole ka nende vastu üldjuhul allergiat. Kunstkuuskesid leiab poodidest erinevates suurustes ja tihedustes, tuledega ja ilma. Kodus ei tohiks teda kindlasti kuuma radiaatori ega ka ahju või kamina ette asetada.

Foto: Bauhof

Loe ka nippe kauni jõulupuu ehtimiseks ja soovitusi jõulupuu hooldamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles