Iiri ministri ettepanek: maksustada kogutud erapensionivarad

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iiri rahandusminister Michael Noonan.
Iiri rahandusminister Michael Noonan. Foto: SCANPIX.

Iirimaa rahandusminister Michael Noonan tuli eile välja meetmetepaketiga Jobs Initiative, mille eesmärk on riiklikult toetada töökohtade loomist ja pakkuda töövõimalusi neile, kes majanduslanguse ajal oma töökoha kaotasid, kirjutab Märten Kress Finantsvaade.ee blogis.


Nimetatud meetmetepakett on üks osa Iirimaa valitsuse suuremast, majandusaktiivsuse taaskäivitamisele suunatud programmist.

Pakett toob välja mitmed ettepanekud vähendada makse ja suurendada valitsuskulutusi toetamaks uute töökohtade loomist.

Nagu tavapäraselt selliste majanduspoliitiliste programmide väljakuulutamisel, on ka eelnimetatud tegevuste elluviimiseks valitsusel vaja näidata finantseerimisallikad.

Rahandusminister Noonan on seekord valinud rahastamisallikaks maksu kehtestamise kogutud erapensionivaradele. Nimelt tegi rahandusminister ettepaneku kehtestada 0,6-protsendine maks, mis arvutatakse pensionivarade mahu pealt.

Maks kehtiks järgmised neli aastat ja suureneks igal aastal. Erapensionide maksustamise põhjendus on suhteliselt lihtne – maksude tõstmine mingis muus valdkonnas oleks Iirimaa majandusele liigseks koormaks.

Ülaltoodu näol on praegu siiski veel tegu ettepanekuga, mis vajab kooskõlastamist ka Euroopa Liidu ja Rahvusvahelise Valuutafondiga, kelle abipaketid on seadnud Iirimaale suhteliselt ahtad võimalused iseseisva majanduspoliitika praktiseerimisel.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles