Suurbritannias arvestatakse ohtu haige tervisele

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eduard Maron
Eduard Maron Foto: Liis Treimann

Erinevalt Eestist lubavad Suurbritannia seadused inimese saata tahtest olenematule ravile ka juhul, kui ravita jäämine võib tuua kaasa tema tervise halvenemise. Londonis töötanud Eesti psühhiaater Eduard Maron peab igati põhjendatuks reeglit, mis lubab ravile jätta ka ravimite tarvitamisest keeldunu.

«Inglismaal arvestatakse vaimse tervise ekspertiisi korral kolme aspekti: patsient on ohtlik endale või teistele, kas ravi või abi tema tervise huvides,» ütles mitu aastat Londonis psühhiaatrina töötanud Eduard Maron, kes on ametis Põhja-Eesti regionaalhaiglas.

Viimast aspekti – ravi on vajalik patsiendi tervise huvides  – Eestis arvesse ei võeta ja nii ei tohi tahtest olenematule ravile suunata näiteks skisofreeniahaiget, kes ei taha ravimeid võtta, kuigi neist loobumine võib kaasa tuua tema terviseseisundi märgatava halvenemise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles