Galerii: kaitseväe eriväelased harjutasid vastase neutraliseerimist

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaitseväe eriväelased viisid koos siseriiklike partnerite ja NATO liitlastega Harjumaa ja Läänemaa piirkonnas läbi õppuse Shadow 17, et harjutada erinevate julgeolekujõudude koostööd.

Nädal aega kestnud õppusel harjutati vastase neutraliseerimist ja erinevat objektide hõivamise elemente nii päevasel kui ka öisel ajal võimalikult realistlikes olukordades. Õppuse põhirõhk oli seekord erinevate üksuste koostegevuse harjutamisel.

Erioperatsioonide väejuhatuse ülema kolonel Riho Ühtegi sõnul on sellised harjutused väikeriigile nagu Eesti väga olulised, kus erinevate asutuste eriüksused on väikesed ja neid on vähe. «Seetõttu on väga tähtis, et keeruliste olukordade lahendamisel suudetakse jõud ühendada ja seda osatakse teha igapäevastest teenistuslikest eripäradest sõltumata,» ütles kolonel Ühtegi.

Lõppenud õppus Shadow 17 on tegelikult vaid üks harjutus pikemast seeriast, kus kaitseväe erioperatsioonide võitlejad lihvivad koostegutsemist oma siseriiklike-  ja välispartneritega."

Erioperatsioonide väejuhatusel on oluline osa Eesti iseseisvas kaitsevõimes ning tema  peamine ülesanne Eesti riigikaitses on tavatu sõjapidamise läbiviimine ja sõjalise toetuse pakkumine teistele struktuuridele.

Lisaks kuuluvad üksuse ülesannete hulka teiste erioperatsioonide teostamine, sealhulgas eriluure- ja seire ning suunatud rünnakuoperatsioonide läbiviimine.

Kaitseväe erioperatsioonide grupp loodi 8. mail 2008. 2012. aasta lõpus kinnitas Eesti valitsus seadusemuudatuse, millega loodi iseseisev kaitseväe erioperatsioonide üksus, mis tõusis väejuhatuse staatusesse 1. augustil 2014.

Erioperatsioonide väejuhatus teeb aktiivselt koostööd mitmete maailma eriüksustega, nagu Ameerika Ühendriikidele, Saksamaa, Poola ja Balti riikide erioperatsioonide üksused, kellega koos on panustatud ka erinevatesse õppustesse ja sõjalistesse missioonidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles