Araabia Liiga nõudis Ühendriikidelt Jeruusalemma otsuse tühistamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: imago stock&people/imago/Xinhua

Egiptuse pealinnas Kairos laupäeval kogunenud Araabia Liiga riikide välisministrid arutasid USA presidendi otsust tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana ja nõudsid selle tühistamist, edastasid uudisteagentuur AP ja soomlaste rahvusringhääling Yle.     

"Kui araabiamaad ei tee midagi, siis juhtub mitmeid uusi tragöödiaid," tõdes Iraagi välisminister Ibrahim al-Jaafari.

Palestiina välisminister Riyad Al-Makiki kutsus maailma riike üles tunnustama Ida-Jeruusalemma hoopis palestiinlaste pealinnana.

Liibanoni välisminister Gibran Bassil avaldas lootust, et juhtunu kannustab araabiamaid ühtsusele.

"Kas see katastroof ei võiks meid hoopis ühendada ja äratada meid unest? Me teame, et ajalugu ei anna meile andeks ja tulevikus me selle üle uhked ei oleks, kui me praegu ei tegutse," rääkis Bassil.

Araabia Liidu peasekretär Ahmed Aboul-Gheit seadis aga kahtluse alla Washingtoni rolli rahuvahendajana Lähis-Idas ja kogu maailmas.

Kohtumisel võeti vastu avaldus, milles nõuti Ühendriikidelt Jeruusalemma Iisraeli pealinnana tunnustamisest loobumist.

"Välisministrid jõudsid üksmeelele vajaduses nõuda Ühendriikidelt Jeruusalemma otsuse tühistamist ja kutsuvad rahvusvahelist kogukonda üles tunnustama Palestiinat riigina pealinnaga Jeruusalemmas," seisis ühisavalduses.

Araabia Liiga võttis ühtlasi vastu otsuse pöörduda ÜRO Julgeolekunõukogu poole palvega võtta vastu resolutsioon, mis mõistaks USA otsuse hukka.

Palestiinas leidsid Trump otsuse järel aset mitmed vägivaldsed meeleavaldused, milles viimastel andmetel on surma saanud neli inimest

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles