Kim «ronis» viisakaid kingi kandes riigi kõrgeima mäe otsa (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un Paektu mäe otsas.
Kim Jong-un Paektu mäe otsas. Foto: AFP/SCANPIX

Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un «ronis» väidetavalt 2744 meetri kõrguse Paektu mäe otsa. Nagu piltidelt selgub, siis tegi diktaator seda mustades nahkkingades ja ilma igasuguse ronimisvarustuseta. 

Põhja-Korea meedia teatel ronis diktaator Paektu mäe otsa läbi paksu lume. Kim olevat väidetavalt andnud käsu luua mäe otsa monument, teha korda lähedalasuv õppeasutus ja ehitada hotell.

Kim külastamas Paektu mäge.
Kim külastamas Paektu mäge. Foto: AFP/Scanpix

Paektu mäel on Põhja-Korea folklooris oluline roll. Selle abil on üritatud juba mitme generatsiooni jooksul valitsejate usaldusväärsust tõsta.

Hiina piiril asuv mägi on riigi rahvapärimuses püha paik ja see on omandanud keskse koha Kimi dünastiat ülistavas propagandas. Nii väidab riiklik hagiograafia, et praeguse liidri isa Kim Jong-il sündis sellel mäel, ehkki paljud vähem riigitruud ajaloolased ütlevad, et see tähelepanuväärne sündmus leidis aset hoopis Venemaal.

Kim Jong-un
Kim Jong-un Foto: APF/SCANPIX

Põhja-Korea ametliku ajalehe Rodong Sinmun teatel ronib Kim tihti Paektu mäe otsa, aga sel korral oli kõik erinev. Väidetavalt oli ilm sedavõrd ilus, et see oleks haruldane isegi kevadel.

Ajaleht jätkas: «Tema silmad peegeldasid  andekat ja suurepärast inimest, kes nägi majesteetlikul Paektu mäel võimsat sotsialistlikku rahvust, millel on dünaamiline jõud.»

Riigimeedia väitis ka kaks aastat tagasi, et Kim ronis kõrge mäe otsa. Eile avaldatud piltidelt ei ole näha, et Kim kannaks ronimiseks vajalikku varustust. Diktaatoril olid seljas viisakad riided ja läikivad mustad kingad.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles