RMK pakub taas võimalust metsast jõulupuud valida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuusk. Foto on illustreeriv.
Kuusk. Foto on illustreeriv. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) kutsub ka tänavu jõulude eel inimesi riigimetsa endale sobivat kuusepuud valima.

Metsaretke planeerimise muudab lihtsaks RMK koduleht või mobiilirakendus, mille abil on lihtne tuvastada riigimetsa asukoht, tutvuda kuusetoomise juhistega ning puu eest tasuda. Täpsed juhised, riigimetsa kaardi ja muu olulise kohta saab teavet aadressil www.rmk.ee/kuuseke 

Enne metsa minekut tuleks tutvuda riigimetsade kaardiga RMK kodulehel või mobiilirakenduses ning teha endale selgeks, kus asub riigimets. Nutitelefonide kasutajad saavad RMK mobiilirakenduse abil metsas olles kindlaks teha, et asuvad ikka riigimetsas, kus puuduvad looduskaitselised piirangud ning kust võib kuuske võtta. 

Metsas olles tuleb kindlasti järgida kuusetoomise reegleid. Jõulupuu võib võtta sealt, kus tal pole lootust suureks kasvada - teede ja kraavide servadest, liinide ja vana metsa alt. Kindlasti ei tohi kuuski raiuda metsanoorendikest, kuhu nad on inimeste poolt istutatud või kus neist on sirgumas palgipuud. Metsanoorendiku tunneb ära selle järgi, et puud on korrapäraselt istutatud ja hooldatud ning enamasti ühevanused. 

Kuuse eest saab tasuda internetiülekandega või mobiilimaksega, enne kuuse võtmist peab puu eest olema tasutud. Kuuse hind sõltub puu pikkusest – kuni meetrine kuusk maksab kolm eurot, 1–2-meetrine kuusk kaheksa eurot ning 2–3-meetrine kuusk 13 eurot. Sel aastal saab uue võimalusena iseseisvalt riigimetsast tuua ka 4- ja 5-meetrist kuuske, mis maksavad vastavalt 23 ja 30 eurot. 

Metsa minnes tuleks kaasa võtta saag või kirves ning panna selga ilmastikule sobivad riided. Toodud kuuske tasuks enne tuppa toomist hoida võimalusel mõnda aega jahedamas ruumis, näiteks koridoris või garaažis, nii püsib puu hiljem toas kauem värske. Rohkem juhiseid kuusega ümberkäimise kohta leiab RMK kodulehelt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles