USA saadik: Jeruusalemma tunnustamine toetab rahupüüdlusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani moslemid põletamas USA lippu, et protesteerida Donald Trumpi otsuse kohta tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana.
Pakistani moslemid põletamas USA lippu, et protesteerida Donald Trumpi otsuse kohta tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana. Foto: AKHTAR SOOMRO/REUTERS/Scanpix

USA suursaadik ÜRO juures Nikki Haley ütles täna, et USA presidendi Donald Trumpi otsus tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana aitab Iisraeli-Palestiina rahukõnelustele kaasa.

Aastakümneid kestnud USA poliitikat muutnud otsust kritiseerisid palestiinlased, araabia riikide juhid ja teised, sest nende hinnangul kahjustab Jeruusalemma tunnustamine Iisraeli pealinnana Iisraeli-Palestiina rahukõnelusi.

Haley hinnangul on sellised kartused ülespuhutud. Suursaadik ütles telekanalile CNN, et Trump oli esimene USA president, kellel jagus julgust astuda samm, mida suursaadiku sõnul toetavad paljud ameeriklased ja teised üle maailma.

Nikki Haley.
Nikki Haley. Foto: Albin Lohr-Jones/Albin Lohr-Jones/Sipa USA/Scanpix

«Mis puudutab endast välja läinud inimesi, siis teadsime, et see juhtub. Samas julgus põhjustab selliseid asju... Usun kindlalt, et see liigutab rahuprotsessis palli edasi,» ütles Haley.

Vastuseks CNN-i ajakirjaniku korduvale küsimusele, kuidas muudatus USA poliitikas rahuprotsessile täpselt kaasa aitab, andis Haley mõista, et see lihtsustab läbirääkimisi.

«Nüüd on neil võimalus tulla kokku ja otsustada, millised saavad olema piirid. Neil on võimalus otsustada piirides ning nad saavad rääkida sellest, millisena nad tahavad edaspidi Jeruusalemma näha.»

Otsuse kriitikute sõnul saab selle mõju olema vastupidine. USA poliitika oli pikalt, et kuna Jeruusalemm on kõneluste seisukohast niivõrd kriitiline osa, sest seda peavad oma pealinnaks nii Iisrael kui ka Palestiina, siis tuleb see jätta kõneluste lõppu, mitte võtta see kohe algusest laualt ära.

Nikki Haley ja Donald Trump.
Nikki Haley ja Donald Trump. Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/Scanpix

Otsus vallandas meeleavaldused üle maailma. Reedel hukkus Gaza sektoris kokkupõrgetes kaks palestiinlast ning veel kaks suri Iisraeli õhulöökides, millega vastati Gazast tulistatud rakettidele. Täna pussitas palestiinlane Jeruusalemmas ühte Iisraeli turvatöötajat.

Liibanoni pealinnas Beirutis ajasid Liibanoni julgeolekujõud täna pisargaasi ja veekahuritega laiali mitusada Palestiina-meelset protestijat, kes olid kogunenud USA saatkonna lähistele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles