Aafika kardab 6000 ISIS-lase naasmist (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ISSOUF SANOGO/AFP/SCANPIX

Aafrikasse võib naasta kuni 6000 aafriklast, kes võitlesid äärmusrühmituse ISIS ridades Iraagis ja Süürias, hoiatas Aafrika Liidu (AL) kõrge ametnik eile, kutsudes riike olema valmis selliseks ohuks.

ALi rahu- ja julgeolekuvolinik Smail Chergui ütles, et Aafrika riigid peavad tegema üksteisega tihedat koostööd ja jagama luureteavet, et seista vastu naasvate džihadistide ohule.

«On teateid 6000 aafrika võitlejast 30 000 väliselemendi seas, kes ühinesid selle terroristliku rühmitusega Lähis-Idas,» ütles Chergui Alžiiris korraldatud kohtumisel.

«Nende elementide naasmine Aafrikasse kätkeb tõsist ohtu meie riiklikule julgeolekule ja stabiilsusele ning nõuab erilist reageerimist ja tihedat koostööd Aafrika riikide vahel,» lisas ta.

Kümned tuhanded välisvõitlejad ühinesid ISISega pärast seda, kui see oli hõivanud suuri territooriume Iraagis ja Süürias ning kuulutas 2014. aastal välja kalifaadi.

Viimase aasta jooksul on aga rühmitus kandnud suuri kaotusi nii territooriumi kui sõjalise võimekuse osas.

ISISe kaotused Iraagis ja Süürias on aga suurendanud kartust, et välisvõitlejad võivad nüüd ümber paigutuda ning tuua endaga kaasa äärmusideoloogia ja vägivalla.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles