Sõbranna.ee soovitab: 18 geniaalset ja keskkonnasõbralikku jõulukingiideed

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Juba oktoobri keskpaigas võis märgata kaubanduskeskustele installeeritavaid jõulutulesid. Esimese lumega ilmusid sotsiaalmeediasse jõulukingitusi tutvustavad reklaamid. Meile meenutatakse, et jõulud on tulekul ja on aeg üksteist kingitustega rõõmustada. Kuid kas need kingitused ikkagi rõõmustavad meid? Ja ma ei mõtle seda stiilis «jälle sokid», vaid kas meie suuremad soovid pakuvad meile ka kestvat rõõmu?

Materiaalsete kingituste probleem on see, et oleme õnnelikemad hetkel, mil need meile üle antakse. Alates sellest hetkest hakkab nende kingituste emotsionaalne väärtus aina rohkem kahanema. Need saavad tihtipeale osaks segadusest ja kolast meie kodudes ning hiljem – ma ei taha olla dramaatiline, aga olgem ausad – tihtipeale reostavad tulevikus lihtsalt planeeti. Kui sinus või kingisaajas on olemas keskkonnasõbralik olemise soov, siis allpool on mõned soovitused, mida kinkida.

Aeg

Mu parim sõbranna, kellega tudengikorterit jagame, küsis mult hiljuti, kas ma päriselt ei taha talt kingitust. Ütlesin, et ma pigem tahan temaga koos mõnusalt aega veeta. Mul on tema suhtes tohutu austus. Pool nädalat ta õpib ülikoolis ja pool nädalat ravib ja päästab elusid. Me mõlemad tormame tegelikult ringi nagu segased. Meil on olnud sügisel täpselt üks spetsiaalselt üksteisele pühendatud õhtu, kus võtsime peaaegu rahulikult ja sõime koos maitsvat õhtusööki. Kuid kõige tähtsam kingitus sinu lähedastele on sinuga veedetud kvaliteetaeg, olgu see siis ühine isetehtud õhtusöök või muuseumikülastus. Asjale lisab sära jagatud hea elamus.

Küsi lähedaselt, mida ta päriselt vajab

Kui üllatamine  pole ei sinu ega su sõbra jaoks oluline, küsi sõbralt, mida ta jõulukingiks soovib. Nii saad talle kinkida midagi, mida ta päriselt kasutab ning mis tema elule väärtust lisab. Mulle öeldi näiteks, et kõik vajalik on olemas, ja seega otsustasin jällegi kvaliteetaega sisaldava kingi kasuks.

Annetus heategevusorganisatsioonile tema nimel

Hooandjas on vahva üleskutse jätta sel aastal ilutulestik ostmata ning annetada see raha vähihaigete laste heaks: http://www.hooandja.ee/projekt/ara-tee-ilutulestikku-toeta-vahihaigeid-lapsi Veel kogutakse raha Viljandimaal üksikute eakate jaoks tasuta seltsilise teenuse mudeli välja arendamiseks: http://www.hooandja.ee/projekt/anneta-memmede-taatide-uksinduse-leevendamiseks. «Ma armastan aidata keskkonnas» on võimalusi veelgi enam. Soovitatav on valida sõbrale südamelähedane eesmärk ja selle heaks annetus teha.

Šokolaad

Linda Grayson on öelnud, et pole midagi paremat sõbrast, kui see pole just šokolaadiga sõber. Üks variant on minna sõbraga tooršokolaadi töötuppa – neid korraldatakse Eestis mitmel pool. Teine variant on minna tooršokolaadi töötuppa eesmärgiga õppida, kuidas paljudele sõpradele šokolaadi jõulukingituseks valmistada. Kui sul on aga kiire, siis osta ilus vedrukaanega klaaspurk ning osta sinna lahtisi komme.

Tee või kohv

Osta oma nõusse või kotikesse lahtist tee- või kohvipuru. Võid minna nii spetsiaalsesse poodi kui ka nt supermarketisse. Kui sul on suvest korjatud piparmünti, saad kindlasti plusspunkte. Vajadusel võid sõbrale purgi külge lindiga siduda teesõela.

Kookosrasv

Ma ei ole ei dermatoloog ega toitumisspetsialist, kuid kasutan kookosrasva meigieemaldaja, kreemi ja juuksepalsami asemel. Eraldi purk on pannkookide praadimiseks. Seega on see minu puhul keskkonnasõbralikum variant kui osta kõigiks nendeks otstarveteks mingi eraldi toode.

Söök üldiselt

Noormees, kes esimesena inspireeris mind pakendivaba elustiili kohta uurima, on minu juurde tulnud väga meeldejäävate kingitustega. Ühel aastal oli mul Vana-Kreeka teemaline pidu. Ta ilmus mu ukse taha, seljas voodilina ja kummaski käes taldrik tema enda tehtud küpsetistega. See oli väga efektne. Hiljem õhtupoole pidas politsei ta linnas teel järgmisele sünnipäevale selles samas kostüümis kinni (mainin, et täiesti kainena) ja küsis, kas kõik on korras. Järgmisel aastal tõi ta, ülikond seljas, mulle kotis maitsvaid eksootilisi puuvilju. Söök leiab niikuinii tarvitamist, seda muidugi eriti minusuguste tudengite seas.

Küünlad või aroomiõlid

Kinki tehes tasub meeles pidada, et kink võiks saajat ka rõõmustada. Mulle isiklikult meeldivad küünlad ja aroomiõlid, sest need mõjuvad lõõgastavalt ja panevad kodu hästi lõhnama luues mõnusa ja hubase õhkkonna.

Tahke šampoon, seep või palsam

Reisile või jõusaali minnes on tahked šampoonid, seebid või palsamid kõige mugavamad asjad üldse. Neid on kerge käsipagasisse mahutada. Oma imehea mustsõstralõhnalise seebi ostsin seebipoest Stenders ja tahke šampooni teadliku elustiili poest Slow. Mõlemal on oma veebipood. Samas, Diomina müüb oma e-poes nii šampooni, palsamit kui ka koorijaid mugavates karbikestes.

Bambusest hambahari

Kui sul on palju inimesi, kellele kingitusi teha, saad võimalusel osta hunniku 4-euroseid bambusest hambaharju. Nende eripära seisneb selles, et need on biolagunevad. Nt HumbleBrush, mida saab osta Biomarketist, annetab igalt ostetud hambaharjalt raha maailma vaeseimatesse piirkondadesse laste suuhügieeniprogrammide korraldamiseks. Lastele jagatakse suuhügieenitooteid, mille jaoks nende peredel muidu raha poleks, ning neid haritakse suuhügieeni osas.

Puu- ja juurviljakotid

Poest on hetkel võimalik osta polüestrist kotikesi soodsalt, kuid võid kotid vanadest kangastest ka ise meisterdada. Kui ise ei viitsi teha, aga ergast polüestrit samuti ei soovi, siis mulle jäi silma Mari Upcycle puu- ja juurviljakott: https://osta-ee.postimees.ee/mari-upcycle-puu-ja-juurviljakotid-taaskasutatav-poekott-101993290.html Stiilsemalt on raske oma puu- ja juurvilju osta.

Mesilasvahast toidumähikud

Rohepakend müüb puuetega inimeste valmistatud taaskasutatud kangast säileriiet. See toimib sarnaselt toidukilele, kuid on korduvkasutatav ja pestav. Nendega on mugav asju külmkapis säilitada, kaasa pakkida kui ka näiteks kaasa osta. Neid kasutatakse veel kiirtoidukohtadest vrappide kaasa ostmiseks.

Korduvkasutatavad kõrred

Nullkulu elustiili elavad inimesed võtavad vajadusel oma korduvkasutatavad kõrred baari  kaasa. Need väidetavalt algatavad sageli vestlusi nullkulust võõrastega. Slow müüb metallkõrsi hinnaga 16€ 4 tk pakis. Rohepakend pakub klaasist kõrsi hinnaga 2.09€ tükk.

Korduvkasutatav joogipudel

Isikliku joogipudeli kasutamine on viimased kolm kuud minu jaoks kõvasti raha säästnud. Ostsin varem mugavusest iganädalaselt plastikpudelites jooke kooli ja trenni. Plastikpudelit ei saa lõputult plastiku lagunemise ja sellest tuleneva ebahügieenilisuse tõttu joomiseks korduvkasutada. Minu varasemalt kingiks saadud metallist ja plastikust pudelid on vähem kui kahe nädalaga lekkima hakanud, kuid metallkorgiga klaaspudel on neist erinevalt pikalt vastu pidanud.

Kvaliteetne joogitermos

Kodus oma tee või kohvi ülejäänud päevaks valmistamine aitab sarnaselt joogipudelile lisaks keskkonnale ka sinu lähedase raha säästa. Meie külmas talveilmas on mõnus, kui kodust võetud soe jook käepärast on.

Korduvkasutatav kohvitops

Trend ühekordsete kohvitopsidega pilti teha on minu hinnangul äärmiselt tobe. Kui su lähedane on kohvisõltlane ja ostab tihti kohvi endale topsi, osta talle parem ilus korduvkasutatav kohvitops. Minu kohvitopsi peale ütles üks daam oma kaaslasele: «Issand, kui ilus tops!» Katsu sa sellist komplimenti tavalise papp-tegelikult-ikka-plastik-topsiga saada.

Kvaliteetne sulepea

Korralik täitesulepea võimaldab öelda ei kõigile nendele pastakatele, mida igal üritusel jagatakse. Oma isikliku täitesulepeaga on uhke kirjutada ning see võimaldab järk-järgult odavate plastsulepeade arvelt puhast ruumi juurde tekitada. Minu meestuttavate seas olid kvaliteetsed täitesulepead juba gümnaasiumis populaarsed ja hinnatud.

Masterclass kursus

Masterclass.com võimaldab kinkida 75€ eest ühe tipptegija veebikursuse. Minule isiklikult jäid silma tippkokk Gordon Ramsay, keskkonnaaktivist Jane Goodall, laulja Christina Aguilera ning kirjanikud Judy Blume ja James Patterson. 150€ eest aastas saab kinkida ligipääsu kõigile lehel olevatele kursustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles