Pildid ja video: tavakodanikud, kes abiellusid kuningliku pere liikmega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti prints William ja Catherine Middleton, Cambridge'i hertsoginna
Briti prints William ja Catherine Middleton, Cambridge'i hertsoginna Foto: TOBY MELVILLE/Reuters/Scanpix

Kui varasematel sajanditel abiellusid kuninglike perede liikmed kas teiste kuninglike perede liikmetega või aadlikega, siis 20. ja 21. sajandil on hakatud abielluma ka tavakodanikega.

Ameeriklannast näitlejanna Meghan Markle on selles pikas reas seni viimane tavakodanik, kes järgmise aasta märtsis abiellub Briti kuninglikku perre kuuluva prints Harryga, kes on troonipärimise järjestuses viiendal kohal, edastab businessinsider.com.

Prints Harry ja Meghan Markle
Prints Harry ja Meghan Markle Foto: M6027D/EMPICS Entertainment/Scanpix

Hollywoodi näitlejanna, ameeriklanna Grace Kelly oli vaid 26-aastane kui ta loobus näitlemisest ja abiellus 1956. aastal Monaco vürsti Rainier III-ga. Nad kohtusid 1955. aastal Prantsusmaal Cannes’i filmifestivalil. Nad said kolm last, 1957. aastal sündinud printsess Caroline’i, 1958. aastal sündinud prints Alberti, kes on praegune Monaco vürst Albert II ja 1965. aastal sündinud printsess Stephanie.

Grace Kelly, Monaco vürstinna Grace
Grace Kelly, Monaco vürstinna Grace Foto: ARCHIVES DETAILLE/SIPA/ARCHIVES DETAILLE/SIPA/Scanpix
Monaco vürst Rainier III ja vürstinna Grace
Monaco vürst Rainier III ja vürstinna Grace Foto: Royalty/Scanpix

Vürstinna Grace sai 14. septembril 1982. aastal autoga sõites infarkti ja auto veeres mööda mäekallakut orgu. Grace suri järgmisel päeval haiglas.

Monaco vürstinna Grace
Monaco vürstinna Grace Foto: STAFF/AFP/Scanpix

Lõuna-Aafrikast pärit olümpiaujuja Charlene Wittstock kohtus Monaco vürsti Albert II-ga Monacos toimunud ujumisvõistlustel. Paar tegi oma suhte avalikuks 2006. aastal, osaledes koos Itaalias Torinos toimunud taliolümpiamängude avatseremoonial. Nad abiellusid 2. juulil 2011 ning 10. detsembril 2014 sünnitas vürstinna Charlene kaksikud.

Monaco vürst Albert II ja vürstinna Charlene
Monaco vürst Albert II ja vürstinna Charlene Foto: BMJ/Stella Pictures/Scanpix
Charlene Wittstock
Charlene Wittstock Foto: GREG WOOD/AFP/Scanpix

Cambridge’i hertsoginnast Catherine’ist saab kuninganna, kui ta mees, prints William saab Suurbritannia ja Põhja-Iiri ühendatud kuningriigi ning veel mitme riigi kuningaks.

Catherine Middleton õppis Šotimaa St. Andrewsi ülikoolis kunstiajalugu kui ta kohtus 2001. aastal seal õppinud prints Williamiga. Pärast mitmeid kokku ja lahku minemisi teatas paar 2010. aasta oktoobris, et nad on kihlatud. Nad laulatati 29. aprillil 2011 Londonis Westminster Abbeys.

Catherine Middleton, kellest sai Cambridge'i hertsoginna
Catherine Middleton, kellest sai Cambridge'i hertsoginna Foto: Gero Breloer/AP/SCANPIX

Neil on kaks last, 22. juulil 2013 sündinud prints George ja 2. mail 2015 sündinud printsess Charlotte. Cambridge’i hertsoginna Catherine ootab kolmandat last.

Prints William, ta naine Catherine ning nende lapsed, prints George ja printsess Charlotte
Prints William, ta naine Catherine ning nende lapsed, prints George ja printsess Charlotte Foto: Jane Barlow/PA Wire/PA Images/Scanpix

Rootsi kuninganna Silvia, kelle kodanikunimi on Silvia Sommerlath, on Saksa-Brasiilia juurtega. Tema ja Rootsi prints Carl Gustaf kohtusid 1972. aastal Saksamaal Münchenis toimunud suveolümpiamängudel, kus mitut keelt oskav Silvia töötas tõlgina.

Carl Gustaf sai pärast oma vanaisa Gustav VI Adolfi surma Rootsi troonile kuningas Carl XVI Gustafi nime all. Carl Gustafi isa, Västerbotteni hertsog Gustaf Adolf hukkus 26. jaanuaril 1947 lennuõnnetuses.

Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf ja Silvia Sommerlath
Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf ja Silvia Sommerlath Foto: Johan Nilsson/TT/TT NYHETSBYR/Scanpix

Silvia Sommerlath ja Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf abiellusid 19. juunil 1976.  Neil on kolm last, 14. juulil 1977 sündinud kroonprintsess Victoria, 13. mail 1979 sündinud prints Carl Philip ja 10. juunil 1982 sündinud printsess Madeleine. Kuninglikus peres on ka kuus lapselast.

Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf ja kuninganna Silvia
Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf ja kuninganna Silvia Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX/SCANPIX SWEDEN/Scanpix
Rootsi kuninganna Silvia ja kroonprintsess Victoria
Rootsi kuninganna Silvia ja kroonprintsess Victoria Foto: Jan Collsiöö/TT/TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

Daniel Westling oli tavaline rootsi noormees, kellele kuulus jõusaalidekett ja kes oli treener. Ta kohtus Rootsi kroonprintsess Victoriaga 2001. aastal, kui printsess külastas ta treeningut.  Daniel astus spordisaalide keti juhi kohalt tagasi 2009, kui ta kihlus kroonprintsess Victoriaga. Paar abiellus 19. juunil 2010 Stockholmis. Neil on kaks last, 23. veebruaril 2012 sündinud tütar, printsess Estelle ja  2. märtsil 2016 sündinud poeg, prints Oscar.  

Rootsi kroonprintsess Victoria ja prints Daniel
Rootsi kroonprintsess Victoria ja prints Daniel Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX/SCANPIX SWEDEN/Scanix
Rootsi prints Daniel ja kroonprintsess Victoria
Rootsi prints Daniel ja kroonprintsess Victoria Foto: DAVID NIVIERE/SIPA/DAVID NIVIERE/SIPA

Rootsi kuninglikus peres on veel üks tavakodanik, kes enne printsessiks saamist oli tõsielustaar ja modell. Rootsi printsist Carl Philipist ja Sofia Hellqvistist sai paar 2010. aastal ja nad abiellusid 13. juunil 2015. Neil on kaks last, 19. aprillil 2016 sündinud prints Alexander ja 31. augustil 2017 sündinud prints Gabriel.

Sofia Hellqvist
Sofia Hellqvist Foto: Tony Kollberg/Stella Pictures/Scanpix
Rootsi prints Carl Philip ja printsess Sofia
Rootsi prints Carl Philip ja printsess Sofia Foto: JONAS EKSTROMER/AFP/Scanpix

Jaapani keisrinna Michiko Shoda on samuti pärit tavakodanike seast. Michiko kohtus oma tulevase mehe, siis kroonprintsi tiitlit kandnud Akihitoga 1957. aastal tennist mängides. Jaapani keiserlik pere oli vastu, et troonipärija abiellub tavakodanikuga, kuid paar abiellus 1959. aastal keelust hoolimata. Ärimehe tütar Michiko Shoda oli esimene, kes tavakodanikuna pääses Jaapani keiserliku pere liikmeks.

Jaapani keiser Akihito ja keisrinna Michiko
Jaapani keiser Akihito ja keisrinna Michiko Foto: STR/AFP/Scanpix

Neil on kolm last, 23. veebruaril 1960 sündinud kroonprints Naruhito, 11. novembril 1965 sündinud prints Akishino ja 18. aprillil sündinud printsess Sayako, kes nüüdseks on tiitlist loobunud.

Jaapani kroonprints Naruhito jätkas oma vanemate traditsiooni ja abiellus tavainimeste seast pärit Masako Owadaga, kes on lõpetanud Harvardi ülikooli majandusmagistrina. Ta õppis alates 1986. aastast Tokyo ülikoolis õigusteadust ning kohtus samal aastal Lugo hertsoginna peol kroonprints Naruhitoga.

Jaapani kroonprints Naruhito ja kroonprintsess Masako
Jaapani kroonprints Naruhito ja kroonprintsess Masako Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Kroonprints pidi naist kaks korda kosima, kuna tark ja haritud Masako tahtis karjääri teha, mitte peret luua. Naine nõustus lõpuks 1993. aastal kroonprintsi naiseks saama. Nende tütar Aiko sündis 1. detsembril 2001.  Masakost saab kaasvalitseja kui ta abikaasast saab Jaapani keiser.

Jaapani kroonprints Naruhito, kroonprintsess Masako (vasakul ja nende tütar, printsess Aiko
Jaapani kroonprints Naruhito, kroonprintsess Masako (vasakul ja nende tütar, printsess Aiko Foto: Handout/Reuters/Scanpix

Hollandi kuninga Willem-Alexandri abikaasa on Argentina päritolu Maxima Zorreguieta. Maxima kohtus tulevase kuningaga 1999. aastal Hispaanias Sevilla kevadmessil. Argentiinlanna töötas siis USAs New Yorgis Deutche Banki esinduses. Naine sai alles hiljem teada, et mees, keda talle Alexandrina tutvustati, oli Hollandi troonipärija.

Hollandi kuninganna Maxima
Hollandi kuninganna Maxima Foto: Dennis Van Tine/imago/Future Image/Scanpix

Paar abiellus 2. veebruaril 2002, neil on kolm tütart. 7. detsembril 2003 sündinud Catharina-Amalia, 27. juulil 2005 sündinud Alexia ja 10. aprillil 2007 sündinud Ariane.

Maximat peetakse tavakodanikuks, kuid tegelikult ulatub ta isapoolne suguvõsa Portugali kuninga Alfonso III, kes valitses 13. sajandil.

Hollandi kuningas Willem Alexander ja kuninganna Maxima
Hollandi kuningas Willem Alexander ja kuninganna Maxima Foto: Vincent Jannink/AP/Scanpix

Letizia Ortis on esimene tavakodanik, kes kannab Hispaania kuninganna tiitlit. Enne Hispaania printsi Felipega abiellumist oli ta ajakirjanik ja uudisteankur. Prints ja Letizia abiellusid 22. mail 2004 Madridis. Paaril on kaks last, 31. oktoobril 2005 sündinud Leonor ja 29. aprillil 2007 sündinud Sofia.

Hispaania kuninganna Letizia
Hispaania kuninganna Letizia Foto: HENRY ROMERO/REUTERS/Scanpix

Felipest sai Hispaania kuningas 2014. aastal pärast oma isa, kuningas Juan Carlose troonist loobumist. Letizia sai Hispaania kuningannaks.

Hispaania kuningas Felipe ja kuninganna Letizia
Hispaania kuningas Felipe ja kuninganna Letizia Foto: Anders Wiklund / SCANPIX / POOL/Code 50030/Scanpix
Hispaania kuningas Felipe, kuninganna Letizia ja nende kaks last
Hispaania kuningas Felipe, kuninganna Letizia ja nende kaks last Foto: BrainPix/BrainPix/Scanpix

Austraallanna Mary Elizabeth Donaldson on Taani kroonprintsess. Temast saab kuninganna kui ta mehest, kroonprints Frederikist saab Taani kuningas.  Paar kohtus 2000. aasta Sydney suveolümpiamängude ajal ja armus. Mary migreerus 2002. aastal Taani ja töötas Microsoftis konsultandina. Paar abiellus 14. mail 2004 Kopenhaagenis. Neil on neli last, 15. oktoobril 2005 sündinud Christian, 21. aprillil 2007 sündinud Isabella ning 8. jaanuaril 2011 sündinud kaksikud Josephine ja Vincent.

Taani kroonprints Frederik ja kroonprintsess Mary
Taani kroonprints Frederik ja kroonprintsess Mary Foto: Alastair Grant/AP/Scanpix
Taani kroonprintsess Mary
Taani kroonprintsess Mary Foto: Claudio Bresciani/TT/TT NEWS AGENCY/Scanpix

Prantslannal Marie Agathe Odile Cavallieril oli edukas turunduskarjäär kui ta kohtus Taani printsi Joachimiga, kes on kroonprints Frederiki vend. Mariel oli kahtlusi, kas ta ikka sobib Taani kuninglikku perre ja reeglitesse, kuid kahtlustest hoolimata sai ta 24. mail 2008 prints Joachimi naiseks. Marie on kasuemaks kahele printsi pojale, prints Nikolaile ja prints Felixile ta esimesest abielust Alexandra Manleyga.

Taani printsess Marie
Taani printsess Marie Foto: A3390 Kay Nietfeld/DPA/Scanpix
Taani prints Joachim ja printsess Marie
Taani prints Joachim ja printsess Marie Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX/SCANPIX SWEDEN/Scanpix

Sonja Haraldsen kohtus Norra kroonprintsi Haraldiga 1959. aastal. Üheksa aastat hiljem sai paar Norra kuninglikult suguvõsalt loa abielluda. Nad laulatati 29. augustil 1968 Oslos. Sonjast sai 1991. aastal Norra kuninganna kui ta abikaasa sai Norra kuningaks Harald V nime all.

Norra kuningas Harald V, kuninganna Sonja ja kroonprints Haakon
Norra kuningas Harald V, kuninganna Sonja ja kroonprints Haakon Foto: Ruud, Vidar/NTB scanpix/Scanpix
Norra kuninganna Sonja
Norra kuninganna Sonja Foto: Aaserud, Lise/NTB scanpix/Scanpix

Norra kroonprintsess Mette-Marit on samuti pärit lihtrahva hulgast. Mette-Marit Tjessem Hoiby kohtus Norra kroonprintsi Haakoniga esimest korda Norra suurimal rokkfestivalil. Nende teine kohtumine oli aastaid hiljem, mil Mette-Maritil oli juba poeg ja ta oli üksikema. Nad abiellusid 25. augustil 2001. Neil on kolm last, 21. jaanuaril 2004 sündinud printsess Ingrid, 3. detsembril 2005 sündinud prints Sverre ning Mette-Mariti poeg Marius, kellel ei ole tiitlit.

Norra kroonprints haakon ja kroonprintsess Mette-Marit
Norra kroonprints haakon ja kroonprintsess Mette-Marit Foto: Nigel Waldron/Stella Pictures/Scanpix
Norra kroonprintsess Mette-Marit
Norra kroonprintsess Mette-Marit Foto: Oern E. Borgen/NTB scanpix

Egiptuse Kairo ülikooli majandusalal lõpetanud palestiinlanna Rania al–Abd Allah töötas enne prints Abdullah bin al-Husseiniga kohtumist Citibanki turundusosakonnas ja Apple Cpmputer Inc’is. Ta kohtus tulevase kuningaga 1992. aastal aiapeol ja nad abiellusid 10. juunil 1993. Neil on neli last.

Abdullahist sai Jordaania kuningas 1999 ja Raniast kuninganna.

Jordaania kuningas Abdullah II ja kuninganna Rania
Jordaania kuningas Abdullah II ja kuninganna Rania Foto: JOHN STILLWELL/AFP/Scanpix
Jordaania kuninganna Rania
Jordaania kuninganna Rania Foto: Doug Peters/PA Wire/PA Images/Scanpix

Bhutanlanna Jetsun Phema kohtus väidetavalt oma tulevase mehega esmakordselt seitsmeaastasena. Kroonprints Jigme oli siis 17-aastane ning ta olevat lubanud Jetsunile, et kui tüdruk suureks kasvab, siis abiellub temaga. Igatahes on see Bhutanis populaarne legend.

Bhutani kuningas Jigme ja kuninganna Jetsun
Bhutani kuningas Jigme ja kuninganna Jetsun Foto: PRAKASH SINGH/AFP/Scanpix

Jigvest sai Bhutani kuningas pärast oma isa troonist loobumist 2008. Paar abiellus 2011 kui Jetsun oli 21-aastane ehk täisealine. Nende esimene laps sündis 2016. aasta veebruaris.

Bhutani kuningas Jigme, kuninganna Jetsun ja nende esimene laps, kes sündis 2016. aasta veebruaris
Bhutani kuningas Jigme, kuninganna Jetsun ja nende esimene laps, kes sündis 2016. aasta veebruaris Foto: King Wangchuck's Facebook Page/AFP/Scanpix

Sellesse nimekirja lisandus 27. novembril ka ameeriklanna Meghan Markle, kes kihlus Briti prints Harryga. Paar abiellub järgmise aasta mais Windsori lossis. Kinnitama andmetel annab kuninganna Elizabeth II neile Sussexi hertsogi ja hertsoginna tiitli.

Prints Harry ja Meghan Markle
Prints Harry ja Meghan Markle Foto: Andy Stenning/AP/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles