USA on nõustumas Assadi jätkamisega (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin saabus eile üllatusvisiidile Vene Hmeimimi õhujõudude baasi Süürias, kus teda võttis vastu Süüria president Bashar al-Assad.
Vene president Vladimir Putin saabus eile üllatusvisiidile Vene Hmeimimi õhujõudude baasi Süürias, kus teda võttis vastu Süüria president Bashar al-Assad. Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix

USA administratsioon on valmis nõustuma Bashar al-Assadi jätkamisega Süüria presidendina järgmiste valimisteni, mis on kavandatud 2021. aastale, kirjutas eile ajakiri The New Yorker.

USA on varasematel aastatel järjepidevalt öelnud, et Assad peab osana rahuprotsessist tagasi astuma.

See otsus peegeldab... kohapealset sõjalist tegelikkust ja Süüria presidendi liitlaste – Venemaa, Iraani ja Hizbollah liikumise edu Assadi toetamisel, kirjutas ajakiri, viidates USA ja Euroopa ametnikele.

Kuigi USA on Süüria kampaaniaks kulutanud 2014. aastast üle 14 miljardi dollari, sunnib  kohapealne reaalsus USA valitsust soostuma Assadi võimulejäämisega veel vähemalt neljaks aastaks, seisab artiklis.

Praegu on Assadi kontrolli all põhiosa Süüriast, sh suurlinnad Damaskus, Hama, Homs, Latakia ja Aleppo ning Assadi võim on taastatud suurema osa Süüria elanikkonna üle, kirjutas ajakiri.

Samas oli USA toetusega Süüria opositsiooni tegevus ebatõhus, opositsioon ise aga killustunud. «Nende (opositsiooni) eeltingimus tagandada Assad, et kehtestada rahu ja alustada poliitilist üleminekut, on järjest ebareaalsem,» arvas ajakiri.

«Washingtoni isoleeris kolmik – Venemaa, Iraan ja Türgi –, mis praegu valitsevad rahuprotsessi,» seisab artiklis. Sellest annab tunnistust ka see, et ÜRO egiidi all toimuvad Süüria läbirääkimised Genfis ei kanna vilja ning ÜRO pingutused on asendanud Venemaa juhtimisel tegutseva kolmiku läbirääkimistega Astanas, osutas artikli autor Robin Wright.

Putin kinnitas eile Süürias, et nii Hmeimini lennuväebaas kui ka mereväebaas Tartusis jätkavad tegevust.
Putin kinnitas eile Süürias, et nii Hmeimini lennuväebaas kui ka mereväebaas Tartusis jätkavad tegevust. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Venemaa sekkus Süüria konflikti 2015. aastal, alustades õhurünnakuid nii ISISe kui ka opositsioonirühmituste vastu.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles