Raha eest ei saa õnne osta? Saab küll!

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Meil kõigil on ilmselt pealuu sisse tambitud, et raha eest õnne ei saa osta, et ole kui rikas tahes, õnnetu võid ikka olla. TFBanki Laenukool vaidleb vastu. Jah, raha ei garanteeri sajaprotsendilist õnne, kuid õigesti kasutades saab raha eest nii mõndagi, mis teeb sind õnnelikuks. Kusjuures, summa suurus pole siinkohal alati määrav.

Investeeri elamustesse

Erinevad uuringud on näidanud, et teatud piirist vähem teenides pole inimesed tihti oma eluoluga rahul. Aga olgem ausad, väga raske on õnnelik olla, kui kõik peamised vajadused pole kaetud ning igat senti peab lugema. Sellest piirist järjest ülespoole minnes aga väheneb otsene õnnetunde seos rahaga üha enam.

Enamikele inimestest meeldib küll rohkem teenida, kuid summade kasvades hakkavad inimesed otsima teisi rahuloluallikaid. Nendeks pole mitte asjade ostmine, vaid elamuste kogumine. Need kestavad kauem ja tekitavad eredamaid emotsioone kui kõrgmoe riided, viimase peal tehnika või võimas auto. Mis peamine, elamuste saamiseks ei pea olema miljonär. Olgu selleks rongisõit lähedalasuvasse rappa või kahenädalane kuurortpuhkus Tais, mõnusalt veedetud aeg ja positiivsed mälestused loovad õnnetunde pikaks ajaks.

Kingi või anneta

Oled sa vaene tudeng või hästi teeniv tippjuht, kui kellelegi kinkida või annetada kas või paar eurot teadmisega, et see raha läheb asja ette, tekitab see võimsamaid ja pikemaajalisi positiivseid emotsioone kui sama summat enda tarbeks kulutades. Sama kinnitavad ka raamatu «Õnnelik raha. Nutikama kulutamise tarkus» autorid väites, et kui me mõtestame oma raha kulutamise ümber, saame seeläbi kogeda ka rohkem õnnetunnet.

Raha võimaldab rohkem vabadust

Olgu selleks keskmisest suurem sissetulek või eeskujulik säästufond, vaba rahaga kaasneb rohkem vabadusi. Sõltuvalt sinu huvidest või vajadustest saad sa näiteks lubada endale pikemat haiguslehel viibimist, reisimist või sobimatult töölt kiiremini lahkumist. Teadmine, et kui sinu elus peaks midagi ootamatut juhtuma või sul peaks tekkima soov midagi erilist teha ja raha pole probleemiks, sisendab lisaks kindlustundele ka kõva doosi rahulolu ja muretust.

Raha võimaldab võtta rohkem aega enda jaoks

Raha võimaldab tekitada enda jaoks rohkem vaba aega. Auto läks katki? Viid parandusse. Kodu vajab remonti? Helistad töömehele. Seda nimekirja võib täiendada erinevate suuremate ja väiksemate ülesannetega, kuid põhimõte jääb alati samaks. Kui sinu eelarve seda lubab, saad mõne töö delegeerida spetsialistile ja teha samal ajal midagi lõõgastavat või kasulikku isegi siis, kui saaksid ka ise nende ülesannete lahendamisega hästi hakkama.

Seega raha eest saab küll õnne. Peamine on teada, millele ja kui palju seda kulutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles