Reformierakond nõuab Simsoni tagasiastumist (43)

Risto Berendson
, uuriva toimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson.
Kadri Simson. Foto: Mailiis Ollino

Postimehe paljastus oma elukaaslasele seakasvatustoetusi kätte mänginud majandusminister Kadri Simsoni tegevusest toob parlamendis kaasa Reformierakonna umbusaldusavalduse ministri aadressil.

Reformierakonna esimehe Hanno Pevkuri sõnul on tänaseks selgunud, et Kadri Simsonil oli oluline roll seakasvatajatele lisatoetuse väljarääkimisel ning maksimumtoetuse õigeid tingimusi teades sai just tema elukaaslasega seotud ettevõte.

«Lisaks on peaminister vassinud Simsoni osalemisega läbirääkimistel ja Kadri Simson ei ole võtnud selget seisukohta teemas, kus tema elukaaslane koos kaaskahtlustatavaga süüdistavad prokuratuuri ühe ettevõtte huvides tegutsemises. See on täiesti lubamatu ja Eesti mainele hukatuslik,» ütles Pevkur.

Tema sõnul on ministri või ehk isegi peaministri ülesanne anda kindlus kõikidele investoritele, et Eesti uurimisorganid teevad oma tööd sõltumatult. «Ehk praeguseks on selge, et Simsoni usaldusväärsus vähemalt Reformierakonna silmis on kadunud. Meie seisukoht on, et Kadri peab tagasi astuma ja kui ta seda ise ei tee, siis me läheme talle umbusaldust avaldama,» väitis Pevkur.

Postimees avalikustas kümmekond päeva tagasi uudise, et aastatagustel koalitsiooniläbirääkimistel nõudis Keskerakond Kadri Simsoni ja Siret Kotka-Repinski eestvedamisel kohalike seakasvatajate toetuseks viit miljonit eurot, vaidluste järel jäi sellest alles kaks miljonit. Üheks suurimaks kasusaajaks osutus hiljem minister Simsoni elukaaslane Teet Soorm.

Ehkki koalitsiooniläbirääkimiste sisu hoiti avalikkuse ees saladuses, vormistas minister Simsoni elukaasalase osalusega OÜ Linnamäe Peekon end juba vähem kui 48 tundi hiljem toetuskõlbulikuks, kui esitas avalduse sigade jõudluskontrolliga ühinemiseks. Linnamäe Peekonist sai loetud päevadega toetuskõlbulik ettevõte ja selle tulemusena maksis riik ettevõttele ligi 117 000 eurot emisetoetust.

Kadri Simsonit algselt kaitsma asunud peaminister Jüri Ratas teatas, et tema teada Simson ei osalenud koalitsiooniläbirääkimiste maaelublokis. Mõned päevad hiljem pidi peaministrit vassimises süüdistanud Postimehe küsimusele vastates oma sõnad tagasi võtma ja tunnistama Simsoni osalemist seakasvatajatele toetuse otsustamise juures.

Eile, esmaspäeval esitas maaeluministrile antud teemal järelpärimise ka Vabaerakond.

Kommentaarid (43)
Copy
Tagasi üles