Tartu 31 000 hauaplatsi raiuti kaardirakendusse

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See hauaplats Pauluse kalmistul on üks tuhandetest, mille leiab ka Tartu kalmistute kaardirakendusest.
See hauaplats Pauluse kalmistul on üks tuhandetest, mille leiab ka Tartu kalmistute kaardirakendusest. Foto: Kristjan Teedema

Kaua tehtud, kaunikene, võiks öelda sellest nädalast kasutajatele avatud Tartu kalmistute kaardirakenduse kohta. Tõsi, arendustöö käib veel edasi ja päris valmis ei saa rakendus oma kurva spetsiifika tõttu kunagi, kuid põhimõtteliselt on nüüd olemas koht, kus on virtuaalkujul leitavad kõigi Tartu kalmistutele teadaolevalt maetud inimeste hauad.

Tegemist pole tellimistööna tehtud arendusega, vaid see valmis Tartu linna asutuse Kalmistu ja linnakantselei infotehnoloogiateenistuse koostöös. Tartu kalmistute juhataja Enn Veenpere tõdes, et rakenduse tegemine võttis päris kaua aega ning vajas rohkelt eeltööd, sest andmed vajasid standardimist.

Parandused oodatud

Alustati sellest, et korrastati 1990. aastatel valminud digitaalne andmebaas ning tollal tehtud algelised kalmistuplaanid. «Suur osa tööd tuli ka looduses teha, et plaanid oleks geoinfosüsteemile kasutatavad,» täpsustas Veenpere.

Rakendusest leiab umbes 31 000 hauaplatsi Raadi, Puiestee, Rahumäe, Pauluse, vanausuliste ja Tuigo kalmistult. 

«Need platsid on kindlalt teadaolevad, aga kuna varasem info võib olla lünklik või vigane – aegade jooksul on andmeid kogutud erinevalt ja vigu võib esineda näiteks nimedes või daatumites –, siis ootame kasutajatelt maetute kohta täpsustusi ja parandusi,» julgustas Veenpere inimesi ettetulevatest ebatäpsustest teatama. 

Praegu saab kaardirakendust mugavalt kasutada arvutites, kuid edaspidi on kavas luua rakendus ka nutiseadmetele. 

Ilmselt on kasutajad huvitatud sellestki, et mõnd konkreetset platsi otsima tulles juhataks tulevane äpp ka teed. Selle tarvis korrastatakse praegu kalmistute teede infot.

«Arenguruumi on palju, näiteks on kavas siduda muinsuskaitseameti ja linna kultuuriväärtuste teenistuse info, nii et see oleks ka rakenduses nähtav. Kaugemas tulevikus tahame jõuda sinnamaale, et elektroonilises keskkonnas saaks teha ka selliseid toiminguid nagu hauaplatsi registreerimine või kasutusõiguse pikendamine,» avas Enn Veenpere tulevikuplaane. Kuid ta rõhutas, et praegu on need veel mõtted. Millal need täpsemalt teostuvad, sõltub võimalustest.

Ehk ka Haudisse

Üleriigilisest kalmistute registrist Haudi Tartu kalmistuile maetuid ei leia, kuid Veenpere sõnul poleks nende süsteemi Haudiga ühildamine sugugi keeruline, kuna Tartu jagab oma infot avaandmetena. «Kui Haudit haldav Spin Tek soovib seda infot kasutada, on see võimalik ning neil tuleb teha vastav arendus,» märkis Veenpere.

Spin Teci juhatuse liige Mari Pultsin nentis, et kindlasti oleks inimesele mugavam, kui ta leiaks huvipakkuvad andmed ühest kohast ega peaks eri süsteemide vahel liikuma. Küll andis ta mõista, et esimese sammu peaks astuma Tartu linn.

«Meie koostööst kindlasti ära ei ütle, asjad tuleks täpselt ja detailselt läbi arutada, aga iseenesest ei näe ma põhjust, miks ei võiks Tartu kalmistute andmeid tulevikus leida ka üle-eestilisest kalmistud.ee portaalist, kui süsteemid liidestada,» arutles Pultsin. 

Ta lisas, et see on mõistlik idee ning saab ühel hetkel loodetavasti ka teoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles