Ratas rõhutas puhaste tehnoloogiate tähtsust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Jüri Ratas.
Peaminister Jüri Ratas. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Peaminister Jüri Ratas osales täna Pariisi kliimatippkohtumisel One Planet Summit, märkides, et ettenägelik investeerimine puhastesse tehnoloogiatesse aitab ära hoida järsud muutused ühiskonnas.

Tippkohtumine keskendus kliimamuutuste ohjamise ja muutustega kohanemise rahastamisele ning heitmekaubanduse tõhustamisele. «Riigid seisavad kliimamuutustega toimetulekul tõsiste valikute ees. Üks võimalus on olla ettenägelik ja investeerida uutesse puhastesse tehnoloogiatesse. Teine variant on jätkata vanal moel, aga sel juhul tuleb inimestel valmistuda ehmatuseks, et ükshetk tuleb kohanemiseks järsult muuta oma eluviisi. Arvan, et esimene valik on mõistlikum, vastutustundlikum ja valutum,» ütles peaminister.

Ratas tõdes, et üleöö ei ole võimalik praegusest tehnoloogiast loobuda, kuid seda tõsisemalt tuleb valmistuda üleminekuks puhastele tehnoloogiatele. «Muutuse saavutamiseks peavad valitsused, ettevõtjad, investorid ja vabakonna esindajad koos pingutama. Tänane tippkohtumine tõi kõik osapooled Pariisi kokku,» lisas Ratas.

Tippkohtumine tähistas kahe aasta möödumist Pariisi kliimaleppe sõlmimisest. Detsembris 2015 allkirjastasid 195 riiki, nende seas Eesti, Pariisi kliimaleppe, mille eesmärgiks on vähendada kasvuhoonegaaside heitkoguseid, et hoida maailmas keskmise temperatuuri tõusu tuntavalt alla 2 kraadi võrreldes tööstusrevolutsiooni eelse ajaga.

Euroopa Liit kannab maailmas põhiraskust kliimamuutuste vastu võitlemisel ja nendega kohanemisel. Eesmärgiks on 2030. aastaks vähendada oma kasvuhoonegaaside heitkogust 40 protsenti võrreldes aastaga 1990. «Mul on hea meel, et oleme eesistumise ajal kliima kaitseks juba saavutanud olulisi kokkuleppeid heitkogustega kauplemise süsteemi uuendamisel, aga ka heitkoguste vähendamiseks põllumajanduses ja transpordis. Loodan peatset kokkulepet maakasutuses ja metsanduses,» märkis Ratas.

«Kliimamuutuste ja nende põhjuste osas võib inimestel olla vastakaid arvamusi, kuid me peame ühiselt pingutama, et pärandada järgmistele põlvedele puhas ja elamiskõlblik keskkond,» sõnas peaminister.

Peaminister Ratas kohtus kliimatippkohtumise ajal eraldi Marshalli Saarte presidendi Hilda Heinega, et rääkida Eesti kandideerimisest ÜRO Julgeolekunõukogu mittealaliseks liikmeks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles