Suurbritannia sõjalennukite tööstus võitleb elu eest (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurofighter Typhoon hävitajad.
Eurofighter Typhoon hävitajad. Foto: Internet

Suurbritannia on loonud mõned ajaloo kõige kuulsamad sõjalennukid nagu Spitfire ja Harrier, kuid kunagi lennundust domineerinud riik maadleb hetkel tehnoloogiliselt sammu pidamisega ja oma toodete maha müümisega.

Suurbritannia BAE Systems on Euroopa suurim sõjatööstur, kuid vaatamata oma uhkele ajaloole koondab ettevõte muudkui töökohti, sest Eurofighter Typhoonile ei leidu lihtsalt piisavalt ostjaid. Olukorrale ei aita sugugi kaasa Brexiti ebakindlus, mis võib seada mitmed senised müügilepingud kahtluse alla.

BAE ajaloolised koostööpartnerid Prantsusmaa ja Saksamaa, kellega koos arendati välja näiteks sellised lennukid nagu Jaguar ja Tornado, vaatavad nüüd samuti uutesse arengusuundadesse, mis ei pruugi enam hõlmata ühendkuningriike. 

BAE suurimaks päästjaks on hetkel Katar, kes sõlmis ettevõttega esmaspäeval seitsme miljardi dollarise Eurofighteri müügilepingu, mille raames soetatakse 24 lennukit. Tehning Katariga võib aga poliitilistel põhjustel lõpetada potentsiaalselt veelgi suurema müügilepingu Saudi Araabiaga, kes on näidanud üles huvi enam kui 50 Eurofighteri vastu.

Selle aasta juulis sõlmisid Prantsuse president Emmanuel Macron ja Saksamaa kantsler Angela Merkel uue sõjalennukite alase koostööleppe, kus pandi paika järgmise nelja aasta koostööplaanid. Suurbritanniast polnud juttu mitte kusagil ning tegu oli kahtlemata valusa ninanipsuga Brexiti eest.

Praeguses poliitilises kliimas võib saada BAE järgmiseks suurimaks koostööpartnriks hoopis Türgi, kes soovib endale luua kodumaise sõjalennuki, kasutades selleks Eurofighteri mootoreid. Taoline koostööleping tekitaks vähemalt 250 töökohta.

BAE trumpkaardiks on ka koostööleping USA sõjatöösturiga Boeing, keda nad aitavad piiratud määral viienda generatsiooni varghävitaja F-35 ehitamisel.

Euroopa poolne tõrjumine lükkab Suurbritannia sõjatööstuse ilmselt veelgi rohkem USA suunas. Kokkuvõttes võib see ajaloolise lennukiehitaja jaoks tähendada aga alltöövõtja staatusesse langemist.

Allikas: Bloomberg

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles