Hädas Merkeli blokk alustab SPDga valitsuse moodustamise eelkõnelusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel
Saksa kantsler Angela Merkel Foto: AXEL SCHMIDT/REUTERS/Scanpix

Saksa kantsleri Angela Merkeli valimisblokk alustab Saksa Sotsiaaldemokraatliku Parteiga (SPD) eelkõnelusi, et uurida võimalust alustada valitsuse moodustamise kõnelusi.

Vasaktsentristlik SPD nõustus eelmisel nädalal alustama eelkõnelusi Merkeli juhitud blokiga, kuhu kuuluvad Merkeli Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU) ja selle sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalne Liit (CSU).

CDU, CSU ja SPD juhtkonna kõnelused algavad Eesti aja järgi kell 20.

Merkel võitis 24. septembri valimised, kuid ei saavutanud parlamendienamust. Selle järel alustas CDU ja CSU koalitsioonikõnelusi Roheliste ja Vabade Demokraatidega (FDP), mis kukkusid läbi.

Merkel kutsus üles SPDd kõnelustega mitte viivitama.

«Ma arvan, et ma ei liialda, kui ütlen, et maailm loodab meie peale, et me suudaksime tegudele asuda,» ütles Merkel esmaspäeval partei koosolekul. «Usun, et stabiilne valitsus on alus, millelt saab kõige paremini teha koostööd Prantsusmaaga ja Euroopa heaks,» ütles ta.

Prantsusmaa president Emmanuel Macron ärgitab Schulzi astuma koalitsiooni CDU ja CSUga. SPD oli kahe erakonnaga koalitsioonis 2013.-2017. aastani ning SPD toetus langes selle lõppedes rekordmadalale.

SPD juht Martin Schulz ütles septembris pärast valimiskaotust, et erakond ei lähe enam Merkeliga uuesti koalitsiooni.

Kui koalitsioonis ei suudeta kokku leppida, siis on Merkelil valida kas vähemusvalitsuse moodustamine või esitada taotlus uuteks parlamendivalimisteks. Merkel on öelnud, et suhtub vähemusvalitsuse juhtimisse väga skeptiliselt. Teise maailmasõja järel pole seda Saksamaal proovitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles