Linn ehitab intellektipuudega noortele peremajad

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ujula tänavale kavandatav Maarja peremaja.
Ujula tänavale kavandatav Maarja peremaja. Foto: RTG Projektbüroo

Tartu linn alustab uuel aastal euroraha toel Maarja peremajade rajamist. Intellektipuudega noorte paremaks toimetulekuks ehitatakse neli uut maja – kaks Ujula ja kaks Jaamamõisa tänaval – ja renoveeritakse üks eramu Kure tänaval.

«Projekteerimise lõpetame tuleva aasta alguses, ehitushanked on kevadel ja aasta lõpuks on hooned püsti,» ütles Tartu linnavarade osakonna juhataja Kunnar Jürgenson.

Tartu linnapea Urmas Klaas selgitas, et intellektipuudega noored tahaksid pärast kooli lõpetamist elada iseseisvalt, omandada elukutse ja asuda tööle, kuid seni ei ole see kõigil olnud võimalik. 

Peremajade valmimise järel suudab Tartu aga niisugustele noortele pakkuda perekeskset elu. Seejuures ainulaadsena Eestis kogu elukaare vältel, nagu linnapea märkis. «See on väga suur samm edasi,» lisas ta.

Uued kümnekohalised peremajad tulevad Ujula ja Jaamamõisa tänavale ning lisaks ehitatakse peremajaks Tammelinna Kure 10 ostetud eramu. Eelprojektid on valmis, käsil on põhiprojektide koostamine.

Peremajade valmimise järel suudab Tartu pakkuda intellektipuudega noortele toetatud perekeskset elu.

Nelja uue elamu tüüpprojekti koostab AS RTG Projekt­büroo ning Kure 10 rekonstrueerimise projekti koostab OÜ Voluut.

Hoonete rajamise hind on üle 2,2 miljoni euro, millest 1 697 875 eurot on Euroopa Liidu regionaalarengufondist saadav toetus ja 539 600 linna osalus.

Jürgenson selgitas, et linn ehitab hooned valmis, kuid nende tegevus jääb kahe organisatsiooni korraldada, selleks sõlmib linn lepingu.

Tavaline elu

MTÜ Tartu Maarja Tugikeskus võtab hallata majad Jaamamõisa 22, 22a ja Kure 10. SA Maarja Küla tegeleb hoonetega Ujula 65 ja 67.

Jürgenson selgitas, et peremajade asukohad valiti nii, et saaks luua väiksemad tugiüksused, mis ei oleks kõik ühes kohas. Ettevõtmise eesmärk on sulandada inimesi tavaellu.

«Ega see maja tavalisest pereelamust muu kui elanike arvu poolest ei erine – keskmises peres on viis inimest, neis majades elab kümme inimest,» ütles Jürgenson. «Eesmärk on rajada kodu, mitte hooldekeskus.»

Tüüpprojekti järgi ehitatavates pereelamutes on netopinda ligikaudu 320 ruutmeetrit, hooned on projekteeritud B-energiaklassi ning elamutele elektri tootmiseks on katustele kavas paigaldada päikesepaneelid. Igas peremajas on ühe- ja kahetoalistes tubades kokku kümme kohta, ühine köök-söögituba, puhke- ja tegevustuba ning muud vajalikud ruumid. 

Koolijuhil hea meel

Tartu Maarja kooli direktor Jaanus Rooba ütles, et koolijuhina on tal hea meel, et laste terve elukaar saab täidetud: «Neile lastele, kes on Maarja kooli lõpetanud, saame luua korraliku elupaiga. Lapsed saavad ellu astuda. Praegu on nad vanematekoju jäänud või läinud hoolekandeasutustesse.»

Rooba ütles aga, et nad saaksid iseseisvalt hakkama, kui neile on loodud võimetele vastav pere tüüpi eluviis, see tähendab, et neil oleks tugiisik.

Linnavalitsus otsustas sel nädalal veel ühe erivajadustega inimeste tegevust puudutava küsimuse. 

Nimelt annab linn Maarja küla kasutusse ka Ülikooli 1 ruumid, kus soovitakse avada erivajadustega inimestele kunsti- ja käsitööstuudio. Kohapeal valmistatud kunsti- ja käsitööd on kavas eksponeerida näitustel ning müüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles