Aardenäljas detektorist muutis Saaremaa muistise kuumaastikuks

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tuhat aastat vana Kärla Lihulinn sattus sel suvel aardenäljas detektoristi ohvriks, kes kaevas ajaloolise muistise sisse üle kahesaja augu, kirjutab Saarte Hääl.

«Kohati oli auke nii tihedalt, et kaardistada tuli lihtsalt kahjustatud alad,» ütles Saarte Häälele muinsuskaitseameti arheoloogia vaneminspektor Nele Kangert. Muinsuskaitsja sõnul on ebaseaduslike kaevamistega oluliselt rikutud mälestise teaduslikult läbiuurimata kultuurkihti. Saaremaa ajaloo uurimise ja arheoloogia valdkonna seisukohast tähendab see, et suur hulk teavet on jäädavalt kadunud.

«Me ei tea, kust kohast ja milliseid leide on välja võetud. Linnuse kultuurkihi kahjustamine teeb ka edasise uurimise keeruliseks ning tervikpilti linnuse ajaloost on väga keeruline kokku panna,» märkis ta.

Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor Keidi Saks kuulis Kärla Lihulinna rüüstamisest augustis. Kangert ja Saks leidsid auke nii linnuse vallil, nõlvadel kui ka õuealal. Valdavalt olid kaeved paar-kolmkümmend sentimeetrit sügavad, kohati poolemeetrised ja kuni paari labida laiused. Osa aukudest oli uuesti mättaga kaetud, osaliselt lahti jäetud.

Enim on mälestise kultuurkihti kahjustatud linnuse põhja- ja kirdeplatool, kus pinnas oli 30 ruutmeetri suurusel alal ulatuslikult läbi songitud ja ettejuhtuvaid kive välja kangutatud. Muinsuskaitsjatel ei olnud kahtlustki, et kaevete asend ja iseloom viitasid linnuse kultuurkihis leiduvate arheoloogiliste esemete otsimisele metallidetektoriga.

Nele Kangerti sõnul vedeles mitme lahtise augu ääres väljakaevatud metallesemeid, mis polnud rüüstajatele huvi pakkunud ja olid kõrvale heidetud. «Oli märgata, et otsingutel keskenduti linnuse nendele piirkondadele, kuhu metallidetektoriga mugavalt ligi pääses,» lausus vaneminspektor.

Septembri alguses pöördus muinsuskaitseamet Lihulinna rüüstamise pärast politsei poole. Kriminaalasi algatati kultuurimälestise rikkumisega olulise kahju tekitamise tunnustel.

Politsei pressiesindaja Andra Jundas ütles, et kriminaaluurimine selles asjas alles käib. Siiski on kuriteos kahtlustatav politseile teada. Mees on juba ka üle kuulatud.

Rüüstatud maalinn.
Rüüstatud maalinn. Foto: Muinsuskaitseamet/Saarte Hääl
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles