Tallinn viib Eesti väliskaubanduse tasakaalust välja

Peeter Raidla
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sander Ilvest

Vaadates statistikaameti andmeid Eesti ekspordi ja impordi jaotumise kohta maakondade vahel, saab teha ühe järelduse. Et kõigis maakondades peale Harjumaa on väliskaubanduse bilanss positiivne ehk siis eksport on suurem kui import, võib öelda, et Tallinn viib kogu Eesti väliskaubanduse tasakaalust välja.

Moodustab ju Tallinna osa Eesti ekspordist ligi 45,9 protsenti (kogu Harjumaa 63,8%) ja impordist koguni 59,2 protsenti (kogu Harjumaa 77,9%).

Et ma polnud varem meie väliskaubanduse arve selle kandi pealt uurinud, siis vähemalt minu jaoks oli selline olukord mõneti üllatav. Mõistagi on see kõik tinglik, sest nagu ma olen varem muudelgi puhkudel maininud, annab statistilisi andmeid alati mitmeti tõlgendada. Ilmselt läheb Tallinna ja laiemas mõttes Harjumaa arvele ka osa kaubast, mis pärit tegelikult muudest maakondadest või mis jõuavad hiljem muudesse maakondadesse. Aga ikkagi.

Üllatavat oli nendes arvudes minu jaoks veelgi. Näiteks see, et elanike arvult Tallinnast vaid kolm korda väiksema Tartumaa osakaal Eesti ekspordis ja impordis nii väike on: vastavalt 7,3 ja 5,5 protsenti. Sama üllatus tabas mind ka Ida-Virumaa kui iidse tööstuspiirkonna näitajaid vaadates. Nimelt moodustas Ida-Virumaa osakaal kogu Eesti ekspordis ligi 5,4 ja impordis vaid 3,2 protsenti.

Aga oli ka positiivseid üllatajaid ja seda just maakonna rahvaarvule mõeldes: Pärnumaa, Viljandimaa, Saaremaa, Hiiumaa, Raplamaa ja Valgamaa.

Foto: Maa Elu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles