Video: Kanada rannalt leiti 13. inimjalg

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anatoomiline joonis inimjalast
Anatoomiline joonis inimjalast Foto: akg-images / Florilegius/akg-images / Florilegius/Scanpix

Kanada politsei teatel uurivad nad, kuidas sattus Briti Columbia rannale inimjalg, mis on viimase kümne aasta jooksul juba 13. jalg, mis Kanada mereäärsetelt aladelt leitud.

Jala leidis selle kuu alguses Vaikse ookeani kirdeosas Vancouveri saare rannal koos oma koeraga jalutanud Mike Johns, edastab The Guardian.

Rand
Rand Foto: JOHN MOORE/AFP/Scanpix

Esmalt jäi jalg, mille otsas oli spordijalats ja millest on alles vaid luud, silma mehe koerale, kes läks seda nuusutama.

Johnsi teatel oli tegemist jala alumise poolega, näha oli pindluud ehk fibula’t ja sääreluud ehk tibia’t ning tänu jalatsile ja sokile oli alles ka jalalaba.

«Uurisin leidu ja ilmnes, et tegemist oli jala alumise osaga. Katsusin, pahkluu liikus,» meenutas kanadalane.

Johns viis leiu koju ja kutsus politsei, mille esindajad selle uurimiseks kaasa võtsid.

Anatoomiline joonis inimjalast
Anatoomiline joonis inimjalast Foto: akg-images / Florilegius/akg-images / Florilegius/Scanpix

Kanada Briti Columbia rannaaladelt on alates 2007. aastast üksikuid inimjalgu leitud, kuid seni ei ole selge, kust ja kellelt need pärit on.

Politsei sõnul on kõikidel jalgadel otsas jooksu- või üldtreeningu jalats.

Spordijalatsid
Spordijalatsid Foto: Aaserud, Lise/NTB scanpix/Scanpix

Kanada meedias avaldati arvamust, et need võivad olla näiteks 2004. aasta India ookeani maavärina ja tsunamiohvrite jalad, mille ookeanilained on kaugele kandnud. Kuid on ka oletatud, et tegemist on mõne maffiaorganisatsiooni omavaheliste arveteõiendamise või sarimõrvari ohvritega.

Kanada Briti Columbia kohtuarst Barb McLintock sõnas 2016. aastal, kui leiti 12. jalg, et jalgade rannale uhtumise juhtumitega on kaasnenud ka sel teemal naljaviskamised. Randadele hakkasid ilmuma kanaluudest tehtud «jalad».

Kohtuarstlike uurimiste kohaselt ei ole seni jalgadelt leitud mitte ühtegi märki, mis viitaks jala omaniku vägivaldsele surmale. Samuti ei ole märke õnnetusse sattumisest.

Seni on uuritud kaheksat jalga, mille seas on ka jalgade paar ja need kõik on meeste omad.

Politsei oletuse kohaselt võivad jalad kuuluda inimestele, kes tegid kuskil ookeani lähedal enesetapu või hukkusid ning jalad eemaldusid kehast surnukeha lagunemise käigus.

Samas on mõistatuseks, miks kõikide jalgade otsas on olnud spordijalats, mitte aga king või saabas. Uurimine näitas, et kergest materjalist spordijalats võib olla nagu päästerõngas, tõstes jala veepinnale.

Spordijalatsid
Spordijalatsid Foto: Caro / Ramesh Amruth/Caro / Ramesh Amruth/Scanpix

Kanada Briti Columbia uurib, kust ja kellelt nüüdne jalg pärineda võib.

Veel ei ole selge, miks need jalad ühes ja samas piirkonnas kaldale jõuavad, kuid see müsteerium loodetakse lahendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles