Võimas tolmuimeja aitab kuivati viljajääkidest puhtaks saada

Ain Alvela
, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööstuslikule tolmuimejale saab külge ühendada kuni 20 meetri pikkuse vooliku, millest peaks piisama, et ka suuremat sorti kuivati kõige kaugematesse soppidesse jõuda.
Tööstuslikule tolmuimejale saab külge ühendada kuni 20 meetri pikkuse vooliku, millest peaks piisama, et ka suuremat sorti kuivati kõige kaugematesse soppidesse jõuda. Foto: Ain Alvela

Et kokkuostjale viidav vili püsiks kõrges toiduvilja kvaliteedis on oluline ka kuivatites puhtuse hoidmine – pärast iga kultuuri kuivatamise lõppu tuleb kuivati osad ja viljaladu hoolikalt tolmust ja vanadest teradest koristada.

See on sagedane, kuid üsna tüütu töö. Osadel elevaatorite põhjadel ehk jalgadel on olemas spetsiaalsed luugid, mille kaudu saab eelmise viljalasti jäägid kokku koguda. Teinekord tuleb oma kolme meetri sügavusele ronida, et elevaatori põhja ja tema ümbrust koristada.

Kuivati, aga ka laoruumi või töökoja kiireks ja käsitsitööst tunduvalt mugavamaks puhastamiseks on saadaval spetsiaalselt tolmu, aga ka niiske olluse kokkukogumiseks mõeldud imurid. Näiteks Soomes toodetud Eurovac 53 – sisuliselt tööstuslik, tavalisest palju suurem ja võimsam tolmuimeja, mis aga on võimeline tõmbama prügi ka 20 meetrilist voolikut kasutades. Sellises varustuses on eelmainitud masin ka tõhus abimees elevaatorite ummistuste kõrvaldamisel.

Põllumajandustehnika maaletoomisega tegeleva OÜ Starfeld teraviljakäitlusseadmete müügijuht Priidu Põllu sõnul on Eurovac tasuv abivahend nii suurte kui väikeste kuivatite juures, sh ka hoiustamispindade puhastamisel. Hoiab nimelt kõvasti aega kokku, sest mustust pole tarvis käsitsi välja rookida. Piisab, kui kõik kohad lihtsalt imurit kasutades läbi käia.

„Elevaatorites, kuivatites jm teraviljakäitlusseadmetes on kõikjal piisavalt avausi, kuhu on käsitsi raske ligi pääseda. Imurit kasutades piisab, kui sellised kohad analoogselt koduse tolmuvõtmisega üle lasta,” selgitab Põllu. „Hea on asja juures ka see, et imuril on suur mahuti, nõnda ei pea iga paari minuti järel tööd katki jätma. Lisaks saab seadme paigutada ratastel raamile ja seda nõnda ühest kohast teise liigutada.”

Imuril pole tolmukotti, vaid 200 liitrine mahuti. Seade on võimeline tõmbama nii tolmu kui ka nätsket ja märga ködi, mida elevaatori põhja tihtilugu koguneb. Võimsat tolmuimejat käitab kolm elektrimootorit, mis kokku annavad välja võimsuse 3600 W. Ökonoomsuse huvides saab kõiki mootoreid ka eraldi kasutada, näiteks kui maksimaalset tõmbevõimsust ei vajata, on mõistlik töötada vaid kahte mootorit kasutades.

Hooldamiseks tuleb jooksvalt puhtaks raputada õhuvõtufilter, aeg-ajalt peab selle masinast ka päris välja võtma ja suruõhuga puhtaks laskma.

Juurvilja- ja küüslaugukasvataja Andrus Soidik on kasutanud Eurovac imurit juba kolm aastat, et puhastada köögiviljade ladustamis- ja töötlemisruumi pindu, hinnates seadet eelkõige selle pärast, et koristamise käigus ei aja imur suurt peentolmu pilve üles. Kuna tema kasutuses on tolmukotiga varustatud väiksem Eurovaci mudel, siis mõnevõrra tüütu on Soidiku sõnul just tolmukoti vahetamine.

„Kasutame imurit küüslaugu koore- ja juuretükkide ning maha jääva tolmu kokku kogumiseks. Kui harjaga pühkida, kerkib üles tolmupilv ja 20–30% mustusest langeb pärast uuesti põrandale, imur aga tolmu ei tekita, tulemus on puhtam ja eks ta kiirem ole ka,” kirjeldab Soidik imuri häid külgi. „Kui betoonpõranda harjaga üle käid, siis silmaga vaadates paistab see puhas. Võtad siis aga veel tolmuimeja ja alles siis näed, kui palju tolmu on jäänud mikropragudesse. Hari neisse ei pääse, imur aga võtab ka betoonipraod puhtaks.”

MIS ON MIS: Tööstuslik tolmuimeja Eurovac 56

  • Tootja Soome.
  • Võimus 3600 W.
  • Paagi maht 200 l.
  • Alarõhk 250 mbar.
  • Õhu kogus 10 500 l/min.
  • Kaal 47 kg.
  • Helitugevus 84 dB.
  • Vooliku pikkus 10 m, lisavarustusena 20 m.
  • Letihind 2100 eurot.
  • Lisavarustusena võimalik paigaldada imur ratastega raamile (+100 €).

Allikas: Starfeld

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles