HKScani palgakõnelused luhtusid, kuigi väike palgatõus lihatööstuses ikkagi tuleb (6)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töö Rakvere lihakombinaadis.
Töö Rakvere lihakombinaadis. Foto: Tairo Lutter

Pea kaks kuud tagasi, 24. oktoobril alanud palgaläbirääkimised HSKCani ja selle Rakvere lihakombinaadi tapamaja töötajatega lõppesid täna kokkuleppele jõudmata. Samas ütleb tööandja, et suurendab 2018. aasta teisest kvartalist kogu ettevõtte palgafondi viie protsendi võrra ja kahekordistab koolituskulusid.

24. oktoobril alustasid Rakvere lihatööstuse tapamaja 25 liinitöötaja ja tööandja esindajad läbirääkimistega. 16. novembril asus läbirääkimisi juhtima riiklik lepitaja Meelis Virkebau, kelle kutsel on toimunud kolm koosolekut. Küll aga lõppesid läbirääkimised täna  kokkuleppeta.

«Vaatamata sellele, et läbirääkimised võivad olla emotsionaalsed ja kokkuleppele jõudmine töömahukas, on meie kui tööandja sooviks kompromissi saavutamine. Töötajate esindajate otsus läbirääkimised peale tänast koosolekut lõpetada, mis keskendus kompromisslahenduste leidmisele, tuli ootamatult,» lausus HKScani Eesti juht Anne Mere.  

Tema kinnitusel on ettevõte viimase kuu aja jooksul teinud palju olulisi, sealhulgas ka rahaliselt suuri otsuseid, mis aitavad kaasa parema töökeskkonna ja rahulolu loomisele. «Samuti oleme kõikidele osalistele andnud ülevaate ja detailse palgainfo,» rääkis Mere.

HKScani juhi sõnul on tapaliini 25 töötaja kogu väljamakstav palk 19 protsenti üle turumediaani. «Aastatel 2013–2016 on Rakvere lihatööstuse tapamaja 25 liinitöötaja palgad kasvanud kuus protsenti aastas.» Lisaks pakub ettevõte oma töötajatele lisasoodustusi, mida paljudes sarnase valdkonna ettevõtetes ei võimaldata.

«Lisasoodustused hõlmavad transpordikulusid, toitlustussoodustust, lastega seotud toetusi, taastusravi, spordisoodustust jne. Nende andmete põhjal ei näe me kohe vajadust tapaliini palku muuta,» põhjendas Mere, miks nad ei saa töötajate soovile palka mitmekümne protsendi võrra tõsta vastu tulla.

Sõltumata läbirääkimiste protsessist, uuendab ja ühtlustab HKScan kogu ettevõtte palgasüsteemi 2018. aasta esimeses kvartalis. «Oleme otsustanud lähtuvalt tööturu dünaamikast suurendada ettevõtte palgafondi 2018. aasta teisest kvartalist viie protsendi võrra,» rääkis Mere.

Konkreetsed palgamuudatused ametikohtade lõikes tehakse aasta alguses uuendatud palgasüsteemi alusel. «Lisaks palgafondi suurendamisele oleme kahekordistanud ka 2018. aasta koolituseelarve, eesmärgiga tõsta juhtimise kvaliteeti ja seeläbi töötajate rahulolu,» kirjeldas Mere ettevõtte poolt juba vastu võetud otsuseid.

ERRi uudisteportaali andmetel tõdes riiklik lepitaja Meelis Virkebau pärast neljapäeval toimunud kohtumist kahe osapoolega, et käärid soovitu ja pakutu vahel olid väga erinevad, mistõttu ei olnud võimalik kompromissi välja töötada.

«Kuna pooled ei olnud valmis kompromissideks ja jäid oma eelmiste seisukohtade juurde, ei näe ma mõtet lepitust jätkata,» nentis Virkebau. Riiklik lepitaja lisas, et lepitusprotsessi lõppemine tähendab ka seda, et alates reedest võib tööandja mõelda töösulu peale ja töövõtjad streigi peale, järgides seadusi.

Rakvere lihatööstuse töötajate ametiühingu usaldusisik Andrus Saaremägi ütles, et nüüd on töötajatel käed vabad. «On võimalik, et tuleb streik, aga millal ja kas ta üldse tuleb, saab öelda veidi hiljem,» lisas ta.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles