Kohus tühistas Eesti Energia kaevurite ametiühingujuhil lasunud narkosüüdistuse (1)

Irina Kablukova
, vene toimetuse reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juri Gribovski.
Juri Gribovski. Foto: Juri Gribovski arhiivi foto.

Viru maakohus pani oma eilse otsusega paika riigiettevõtte Eesti Energia ning Ida prefektuuri. Kohtuotsusega võeti Eesti Energia kaevurite ja energeetikute ametiühingujuhilt ja usaldusisikult Juri Gribovskilt süüdistus narkootikumide tarvitamises, mis oli põhjustanud tema kiire vallandamise Eesti Energiast.

See lugu algas tänavu augustis kaevurite päeva tähistamise haripunktis, kui pidu käis Ida-Virumaal täie hooga. «Eelmisel õhtul, laupäeval, olin osalenud linnas toimunud ametiühingu üritustel. Pühapäeval saabusin autoga peole ning mõtlesin, et lõpuks ometi saab süüa, inimestega suhelda, teen pisut agitatsiooni, aga seejärel otsustan, kas sõidan koju bussiga või oma autoga. Mis peol toimus, ma ei mäleta. Pärast räägiti mulle, et olin kaotanud teadvuse ja kukkusin kuskil oma auto lähedal maha. Kutsuti välja kiirabi. Meedikud leidsid, et tegemist võib olla opiaatide üledoseerimisega, süstisid mulle antidooti ja andsid mu üle nende poolt välja kutsutud politseinikele,» rääkis Gribovski Rus.Postimehele.

Kolme kuu vältel püüdis ta tõestada, et ta ei tarvita narkootikume ning ei mõista, kuidas need võisid tema organismi sattuda. «Ma tean, et politsei pöördus samal päeval arstide poole, et minult võetaks analüüsid. Ja minu andmetel oli ekspertiisi otsuses märgitud, et narkootikume minu organismis pole. Mis toimus juurdluses edasi, ma ei tea. Ise ma sõitsin peaaegu kohe Tallinna, kus läbisin tasulise arstliku läbivaatuse, kuid arstid mingeid kõrvalekaldeid ei avastanud ning ei suutnud minuga juhtunu põhjusi tuvastada. Oktoobri lõpus aga tegi politsei otsuse, et ma siiski tarvitasin narkootikume ning karistas mind rahatrahviga. Selle otsuse kaebasin kohe edasi kohtusse, kes nüüd rahuldas minu kaebuse ja tühistas politsei määruse.»

Sellest, et Gribovski kukkus peol meelemärkuseta maha ning tegemist võib olla narkootikumide üledoosiga, teadsid kõik – on ju kaevurite päev Ida-Virumaa populaarsemaid pidupäevi, kuhu koguneb palju inimesi, aga Gribovskit teatakse väga hästi, kuna ta juhib sõltumatut kaevurite ja energeetikute ametiühingut. Sellest teadis ka Eesti Energia kontserni juhtkond, kelle jaoks oli tööliste õiguste eest seisev Gribovski otsekui okas kurgus.

«1. novembril sai ametiühingu juhatus juhtkonnalt kirja, milles küsiti arvamust, kuna oli üles kerkinud minu vallandamise küsimus. Asi on selles, et ma olen ka kollektiivi usaldusisik ning ilma töötajate esindusorganiga kooskõlastamata mind niisama koondada ei saa. Kutsuti kokku üldkoosolek, kus 95 protsenti töötajatest hääletas selle poolt, et on  vaja ära oodata kohtuotsus: kõik teadsid, et ma pole politsei otsusega nõus ning kaebasin selle kohtusse,» rääkis Gribovski.

Sellegipoolest ei võtnud juhtkond töökollektiivi palvet kuulda ning teatas Gribovskile töölepingu enneaegsest lõpetamisest usalduse kaotuse tõttu. Teates oli ära toodud kollektiivi otsus, kuid tööandja nõudis: inimene, kes erinevate keelatud ainete tarvitamisega häbistab kontserni, ei saa töötajate nimekirja jääda.

31. novembril sai Gribovski lõpparve, aga 13. detsembril langetas Viru maakohus otsuse, mis võttis temalt süü narkootikumide tarvitamises ja tühistas politsei määruse. Sellega rikkus kohus nii Eesti Energia kui ka politsei juhtkonna tuju. Neist esimene peab nüüd vastutama enneaegse vallandamise eest, mida paluti kõigest kaheks nädalaks edasi lükata. Politseil aga tuleb otsustada, kas kaevata esimese intstantsi kohtuotsus ringkonnakohtusse või algatada uus kriminaalasi, et selgitada välja, mis siis ikkagi juhtus. Ega keegi äkki ei mürgitanud Gribovskit? Aga kui narkootikume polnud, ehkki ta toibus just nimelt pärast opiaadi vastase antidoodi süstimist, siis mis alusel langetati otsus, mis kasvas üle suureks skandaaliks?

Me pöördusime Eesti Energia poole küsimustega: miks langetati vallandamisotsus enne kohtuotsust ja mida kavatseb kontserni juhatus teha nüüd, kui kohus leidis, et Gribovski pole süüdi ning põhjust tema töölepingu enneaegseks lõpetamiseks polnud?

Eesti Energia pressiesindaja Jelena Drebneva teatas ettevõtte juhtkonna nimel: «Juri Gribovski on kaevurite ja energeetikute sõltumatu ametiühingu juhatuse liige. Lisaks sellele on ta valitud ametiühingu poolt oma usaldusisikuks. Tööleping Juri Gribovskiga lõpetati usalduse kaotamise tõttu. Tööandja eeldab, et usaldusisik, kes esindab töötajaid, järgib lisaks seadustele ka tööandja väärtuste- ja eetikakoodeksit ning on oma käitumisega teistele eeskujuks. Kahjuks, Juri ei vasta nimetatud nõudmistele. Kaevurite päeval juhtunu andis sellele täiendava kinnituse. Kui töötaja on valitud ametiühingu usaldusisikuks, tuleb tööandjal enne töölepingu lõpetamist küsida ametiühingu arvamust. Töölepingu lõpetamine toimus mõistliku aja jooksul pärast seda, kui tööandja oli saanud teada asjaoludest, mis viisid lepingu lõpetamiseni. Tuleb märkida, et kohtuotsus menetluse lõpetamise kohta ei ole veel jõustnud.»

Me pöördusime ka Ida prefektuuri poole palvega täpsustada, kas politsei kaebab kohtuotsuse edasi, ja kui ei kaeba, kas on kavas algatada uus kriminaalmenetlus, et selgitada välja, mis siis ikkagi Gribovskiga juhtus.

Ida prefektuuri pressiesindaja Kerttu Krall vastas: «Politsei palus Viru maakohtult otsuse põhjenduse, kus on ära toodud kohtuniku selgitused õigeksmõistva otsuse osas. Pärast dokumendiga tutvumist langetab Ida prefektuur otsuse, kas esitada apellatsioonkaebus teise instantsi.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles