Analüütikud arvustavad Brexiti esimest kokkulepet hapul ilmel

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister Theresa May saabus vaatamata päev varem kodumaa parlamendis saadud kaotusele eile Brüsselisse ülemkogule vapral ilmel.
Briti peaminister Theresa May saabus vaatamata päev varem kodumaa parlamendis saadud kaotusele eile Brüsselisse ülemkogule vapral ilmel. Foto: Yves Herman / Reuters / Scanpix

Kuigi nii Brüsseli kui ka Londoni esindajad kiidavad Brexiti-kõneluste esimese faasi kokkulepet igati rahuldavaks, leiavad vaatlejad sellest küllaga nõrku kohti.

«Tahaksin õnnitleda läbirääkijat Michel Barnier’d suurepärase töö puhul ja väljendada [euro]parlamendi rahulolu ühtsusega, mida me üles näitasime,» tunnustas europarlamendi president Antonio Tajani, enne kui Brexiti-kõneluste järgmisse etappi astumise liikmesriikide valitsusjuhtidele otsustada andis.

Enesekindlust püüdis ilmutada ka Briti peaminister Theresa May, teatades, et ollakse kursil, mis lubab astuda läbirääkimiste teise etappi. Seda vaatamata tema enda lüüasaamisele Briti parlamendis päev varem, kui rahvaasemikud võtsid endale kõneluste lõpuni kehtiva ja seega uusi ootamatusi tõotava sõnaõiguse «lahutusleppe» sisu üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles