Kosmilised noorukid - Saturni rõngad võivad pärineda alles sauruste ajast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saturn
Saturn Foto: AP

Colorado Boulderi ülikooli planeediteadlane Sascha Kempf teatas Ameerika Geofüüsikaliidu sügiskonverentsil, et Saturni rõngaste kogumass on märksa väiksem kui seni arvatud. See tähendab, et Saturni rõngad ei pidanud tingimata tekkima planeediga koos mitu miljardit aastat tagasi, vaid võisid ka palju hiljem, vahendab ERR Novaator.

Kosmosesond Cassini lendas sel aastal enne oma pika töö lõpetamist mitu korda Saturni ja tema rõngaste vahelt läbi. Need riskantsed manöövrid andsid teadlastele võimaluse võrrelda, millist tõmbejõudu avaldas Saturn Cassinile ilma rõngasteta ja koos rõngastega. See aga andis senisest täpsemini aimu rõngasüsteemi massist.

Kempfi kolleeg Boulderi Colorado Ülikoolist Larry Esposito peab kõige tõenäolisemaks, et rõngad on tekkinud umbes 200 miljonit aastat tagasi ühe Saturni kunagise kuu purunemisel.

Loe pikemalt ERR Novaatorist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles