Scaleteris tehakse betoon kauniks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osaühingu Scaleter uus tehas alustas Otepääl tootmist tänavu juunis ja on tänaseks leidnud turul kindla koha.
Osaühingu Scaleter uus tehas alustas Otepääl tootmist tänavu juunis ja on tänaseks leidnud turul kindla koha. Foto: Kredex

Terratso- ehk mosaiikbetoon on betoonpindade eksklusiivne viimistlusvariant, kus betooni lihvimise ja poleerimise teel tuuakse esile selles sisalduv kiviaine. Harjumuspärasele hallile betoonile saab nii anda hoopis uue väljanägemise, säilitades samas betooni kui tehiskivi parimad omadused.

Olles eelnevalt kümmekond aastat töötanud betoonelemente tootvas ettevõttes, koges Scaleteri tänane juhtkond küll mitte suurt, aga siiski piisavat nõudlust arhitektuursete betoonelementide järele. „Klassikalistel suurtel betoonelementide tehastel on keeruline vähem mahukaid eritellmusi rahuldada, kuna see segab liialt tavapärast tootmisprotsessi. Eestis on küll mõned tehased, kes pakuvad arhitektuurseid betoonelemente, kuid nende tootmisvõimekus on väike,“ selgitab Scaleteri tootmis- ja kvaliteedijuht Kaspar Parkja. Tema sõnul saabki ettevõtte sünnilugu pidada üsna loomulikuks – oli olemas tellimus terratsotreppidele, kuid alltöövõtja ei jõudnud seda tähtajaks täita.

Kolm kolleegi (Alger Kivisaar, Kristian Kool ja Kaspar Parkja) arutasid omavahel probleemi ja keegi neist viskas õhku repliigi, et peaks hakkama ise terratsobetooni tootma. Selgus, et tegelikult on kõik kolm meest seda mõtet juba mõnda aega oma peas mõlgutanud. Ainult kümne minuti pärast said Kivisaar, Kool ja Parkja taas kokku ning sündis otsus, et idee tuleb realiseerida.

Raskused on ületamiseks

Ambitsioonikate eesmärkide teostumine ei lähe raskusteta. Kogu projekti juures oli Kaspar Parkja kinnitusel kõige keerulisem finantseeringuskeemi kokkupanek, milleks kulus kaheksa kuud planeeritud kahe asemel. „Selle aja jooksul rääkisime läbi kõigi suuremate pankade, erinevate kaasinvestorite, ühisrahastuse platvormide ja KredExiga.

Alustava ettevõttena oma mahukale plaanile toetust leida osutus palju vaevarikkamaks, kui arvata oskasime. Pikkade läbirääkimiste tulemusena jõudsime lepinguni Swedbanki ja KredExiga. Kredex andis tehnoloogialaenu seadmete soetamiseks ja samuti käendab KredEx tootmishoone ehitamiseks võetud laenu ja arvelduskrediiti.

Oma osa panustas projekti ka Leaderi programm, mis toetas valulaudade ehk kaldstendvormide soetamist,“ on Parkja koostööpartneritele tänulik. „Investeerida tuli tootmishoonesse ja seadmetesse, millest kulukamad olid segusõlm värviliste betoonide jaoks, lihvimisliin ja valulauad ehk kaldstendvormid betoontoodete valamiseks. Investeeringu suurus oli ligi 1,5 miljonit eurot. Järgmise aasta esimeses pooles on plaanis Leaderi toetusmeetme kaasabil soetada tsentraalselt reguleeritav trepivorm betoontreppide valamiseks,“ lisab ta.

Tehase käivitamisel tuli peale rahastusallikate otsimise ette teisigi keerulisi momente. Raskusi tuli ületada nii hoone ehitamise, tehnoloogia paigaldamise kui käivitamise juures, aga võrreldes finantseeringu leidmisega olid need siiski märksa „maisemad“ probleemid. Üsna keeruline oli näiteks tööjõu leidmine, aga nüüdseks on tootmistöötajate põhituumik paigas, töötajad saavad väga hästi oma ülesannetega hakkama ja tehase juhtide hinnangul võib nendega järgmistele uutele väljakutsetele julgelt vastu minna. Praegu on Scaleteris 13 töötajat, lähiajal on plaan veel paar inimest juurde värvata.

Kuna Scaleter toodab oma tehases ainult värvilisi betoone, siis üks põhiline kriteerium asukoha valikul oli tavapärase halli betooni tarnimise tehase vahetu lähedus. „Asukoha otsing viis meid kokku Otepää kaubabetoonitehase omanike Tarmo ja Toomas Ladvaga, kellest said meie projekti kaasinvestorid ja ning kellel oli olemas uue tehase ehitamiseks piisava suurusega kinnistu kaubabetoonitehase kõrval,“ põhjendab Parkja. 

Oma koht turul olemas

Turule edukalt sisenemine on uuele ettevõttele alati määrava tähtsusega ülesanne. Scaleteri juhtkond oli varem pea kümme aastat töötanud samas valdkonnas ning kokku puutunud nii Eesti kui Soome ja Rootsi turgudel tegutsevate ehitusettevõtetega. „Uue tegijana turule sisenemine on alati keeruline ning kõige raskem on selle juures leida esimene klient. Kuna Eesti on väike, siis levis jutt uue tehase rajamisest siiski suhteliselt kiiresti ning hinnapäringuid ja tellimusi tuli juba esimesel suvel rohkem, kui toota oleksime jõudnud.

Oma toodete Eesti turule pakkumine oli kindlasti lihtsam sellegi tõttu, et väga paljude ehitajatega on meil aastate jooksul tehtud meeldiva koostöö tõttu tekkinud väga head suhted ning vastastikune usaldus. Tänu  sellistele suhetele saime oma tehase esimesest tootmispäevast alates vajalikus mahus koormatud. Praeguseks olemegi teinud palju koostööd juba varasemalt tuttavate Eesti ehitusettevõtetega ning teiste betoonelementide tehastega.

Rakendame praegu umbes kolmveerandit oma tootmisvõimsusest. Samuti teeme palju koostööd teiste Eesti raudbetoonelementide tehastega, pakkudes neile terratso- või muid eriviimistlusega elemente, mis nende enda tootevalikus puuduvad.

Lõpusirgel on läbirääkimised Lätis asuva betoonelementide tehasega, mis Rootsi turu tarbeks terratsobetoonist treppe ning seinaelemente soovib tellida. Rootsi ja Soome turule sisenemine oli keerulisem, sest sealsed tellijad on uute tulijate suhtes umbusklikumad. Kaasa aitas suur raudbetoonelementide nõudlus, kuid enda tõestamiseks pidime ette näitama hulga häid soovitusi, mida oleme õnneks poole aasta jooksul tublisti koguda suutnud.

Hetkel käibki tõsine töö välisturgudega. Soomes ja Rootsis on väga oluline tellijatega kohtumine, telefonitsi või e-posti teel suheldes lepinguni kindlasti ei jõua. Plaanime välismessidel osalemist,“ avab ettvõtte juhataja ja müügijuht Alger Kivisaar ettevõtte prioriteete. Kaugemas tulevikus soovib

Scaleter oma tootmist laiendada.

Mis tehtud? Mis plaanis?

Tänaseks on Scaleter tarninud oma tooteid mitmetele korter-elamutele ja büroohoonetele eeskätt Tallinna ja Tartu piirkonnas. Ühiskondlikest hoonetest on seni suurem projekt, kus Scaleteris toodetud treppe kasutatakse, olnud aasta pärast avatav Mustamäe spordi- ja vabaajakeskus. Praegu toodetakse graafilisest betoonist seinaelemente Espoo Klovinseppä kortermaja ehitusele.

Juhataja ja müügijuht Alger Kivisaar eksponeerib keerdtreppi, mis kaetakse musta terratsobetooniga, mis tarnitakse Rootsi kortermaja ehitusele.
Juhataja ja müügijuht Alger Kivisaar eksponeerib keerdtreppi, mis kaetakse musta terratsobetooniga, mis tarnitakse Rootsi kortermaja ehitusele. Foto: Kredex

„Meie tooted on sobilikud nii kortermajade, büroo- kui erinevate ühiskondlike hoonete ehitamisel. Terratso- ja pesubetooni puhul saab kasutada erineva värvitooni ja suurusega kivimaterjale ning erinevaid betoonipigmente, saades sedasi väga erinevaid betoonpindasid.

Kasutades terratso- ja pesubetooni tehnoloogiat, saab harjumuspärasele hallile betoonile anda hoopis uue väljanägemise, säilitades samas betooni kui tehiskivi head omadused. Seni oleme paljuski spetsialiseerunud treppidele, sest suhteliselt väikese tehasena on mõistlik keskenduda kindlatele tootegrup-pidele.

Trepid on tooted, mille järele on nõudlust ning mis on muudest betoonelementidest keskmisest keerukamad. Aga meie pikem visioon on toota kogu spektrit arhitektuurseid betoonelemente ja juba praegu on treppide kõrval teiseks põhiliseks tootegrupiks eriviimistlusega seinaelemendid,“ avaldab Kaspar Parkja Scaleteri tulevikuplaane.

OÜ Scaleter

Omanikud: Betoontoode OÜ (Tarmo Ladva, Toomas Ladva), Alger Kivisaar, Kristian Kool, Kaspar Parkja

Tootmishoone suurus: 1400 m².

Töötajaid: 13

Ekspordi sihtriigid: Soome ja Rootsi

KOMMENTAAR

Jarmo Liiver, KredExi ettevõtlusdivisjoni juht

Jarmo Liiver
Jarmo Liiver Foto: Kredex

Scaleteri asutajad võiksid oma ettevõtlikkusega olla eeskujuks paljudele. Nad nägid, et turul on piisavalt nõudlust, aga piiratud pakkumine ja otsustasid võimalusest kinni haarata.

Keskendumine konkreetsetele toodetele on aidanud neil lühikese ajaga koguda häid soovitusi ka     välisturgudelt. Sõna otseses mõttes kordumatud ja unikaalsed tooted ning meeskonna tugevad valdkondlikud teadmised võimaldavad neil muidu üksluiselt hallil betooniturul värvikalt silma paista.

KredExi tagatud investeerimislaen aitas tootmishoone ehitamisel, tehnoloogialaen võimaldas soetada tootmiseks vajalikud seadmed ning lisaks panime õla alla ka jooksvate kulude finantseerimisel.

See on aidanud tehase käivitada ja loonud head eeldused püsivaks kasvuks.

Soovime omalt poolt ettevõttele jõudu tööle ning edukat laienemist üha uutele välisturgudele!

 

Foto: ERF
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles