Eesti elanikud usaldavad riigistruktuuridest enim päästeametit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Eesti elanikud usaldavad kõige enam ühiskonna turvalisust tagavaid jõustruktuure, nii usaldab päästeametit 95 protsenti kõigist Eesti elanikest.

Kaitseministeeriumi tellitud uuringu «Avalik arvamus ja riigikaitse» tulemustest selgub, et päästeametit usaldab 95 protsenti Eesti elanikkonnast, politseid usaldab 85, kaitseväge 76 ning Kaitseliitu 71 protsenti elanikest.

Presidenti usaldab 68 protsenti, Euroopa Liitu 63, NATO-t 61, peaministrit 59, valitsust 52 ning riigikogu 49 protsenti Eesti elanikest.

Uuringu koostajad toovad esile, et poliitiliste institutsioonide usaldusväärsus tõusis võrreldes mitme varasema küsitluskorraga plusspoolele juba 2016 sügisel ja on endiselt positiivne.

Uuringust ilmneb, et eestlaste usaldus kõikide institutsioonide vastu on suurem kui mitte-eestlastel.

Erinevused päästeteenistuste ja politsei puhul ei ületa kümmet protsenti ning kõige väiksemad on erinevused peaministri, valitsuse ja riigikogu puhul. Uuringu läbiviija, sotsioloog Juhan Kivirähk Turu - uuringute AS-ist märkis, et valitsuse vahetuse järel,on hakanud tõusma venekeelsete vastaja usaldus valitsuse ja riigikogu suhtes.

Uuringust tuleb välja, et kõige suuremad erinevused eestikeelstEe ja mitte-eestikeelsete vastajate vahel ilmnevad NATO, Kaitseliidu, kaitseväe ja presidendi puhul.

Nii usaldas NATO-t eestikeelsetest elanikest täielikult või pigem 79, venekeelsetest aga 23 protsenti. Kaitseliidu puhul olid need näitajad vastavalt 86 ja 40 protsenti, kaitseväe puhul 89 ja 51 protsenti ning presidendi puhul 79 ja 43 protsenti.

Turu-uuringute AS viis riigikaitse teemalise avaliku arvamuse uuringu kaitseministeeriumi tellimusel läbi tänavu oktoobris. Selle käigus küsitleti 1201 Eesti elanikku. Tegemist oli 42. küsitlusega avaliku arvamuse monitooringuseerias, millega tehti algust 2000. aasta jaanuaris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles