Muuseumis küpsetati ministri juhendamisel piparkooke

Merit Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Laupäeval Türi muuseumis toimunud piparkoogitöötoas valmisid plaaditäied krõbedaid ja parasjagu krehvtise mekiga piparkooke. Kui juba piparkook, siis olgu ka piprane! Just seda näeb ette ka sotsiaalkaitseminister Kaia Iva retsept, mida ta töötoas osalenutele lahkelt jagas.

Nädalavahetusel oli Iva muuseumis siiski vaid perenaise rollis ning ministeeriumi eelnõude asemel oli käsil hoopis taignategu.

Kuigi Türi vallas on mitmeid tuntud küpsetajaid, kellel oma piparkoogiretsept välja töötatud, siis Türi muusuemi juhataja Erika Jaanholdi sõnul oli muuseumirahva soov saada töötuba juhendama just Kaia Iva. „Me ju kõik oleme saanud maitsta tema hoidiseid ja küpsetisi ja need on ju imemaitsvad,” põhjendas ta.

Kerge aga igapäevaselt pealinnas ministriametis töötavat Iva muuseumisse töötuba juhendama saada polnud, aegu tuli klapitada omajagu. „Tegelikult oli meil see soov juba kaks aastat tagasi, nüüd siis lõpuks sai teoks,” rõõmustas Jaanhold. Kuigi poes võtab erinevate tootjate piparkoogitainaste valik silme eest kirjuks ning see on ka kiireim moodus kuidas piparkoogiisu rahuldada sest muud vaeva polegi kui rullimine ja vormide väljalõikamine, siis Jaanholdi arvates on ainuõige moodus tainas ikkagi ise valmistada. Nii on tema arvates kindel, et tainas saab täpselt nii magus või vürtsikas kui sööjale sobib. Aega kulub taigna valmistamisele küll omajagu, ent asi on seda väärt.

Kaia Iva ütles, et see retsept on nende kodus kasutuses 1988. aastast ning aja jooksul seda eriti muudetud polegi. Kui, siis ehk maitseainete täiendamise osas, sest omal ajal polnud poest kõikvõimalikke vürtse suurt saadagi.

Iva märkis sedagi, et teinekord ei põlga nende pere ära ka poetainast. Kui ikka äkki piparkookide küpsetamise kihk peale tuleb, sobib ka poes pakutav kraam kenasti ahjuplaadile sättida ja süüa.

Proovi järgi!

Kaia klassikaline piparkoogitaigen

400g suhkrut

150ml vett

200g võid või margariini

1 muna

2tl kaneeli

1tl jahvatatud nelki

1tl muskaati (noaga kraapida)

1tl jahvatatud ingverit

200g hapukoort

u 1kg jahu

1tl soodat

1tl küpsetuspulbrit

Pruunista potis 100grammi suhkrut, lisa 150ml sooja vett ja keeda tasasel tulel kuni tükid on sulanud.lisa ülejäänud suhkur ja keeda kuni siirup on paks ja veniv. Võta pott tulelt, lisa maitseained ja või ning lase sel sulada. Soojale (kuid mitte tulisele) segule lisa jahu, sooda, küpsetuspulber ning hapukoor ja muna. Jahu lisamisel tuleks olla ettevaatlik, et taigen jääks hästi rullitav ja mitte liiga tihke. Sõtku taigen kätega ühtlaseks massiks, rulli lahti ning hakka piparkooke tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles