Galerii: Euroopa kroonitud pead saatsid Rumeenia kuningat tema viimasel teekonnal (14)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval toimusid Rumeenias riigi viimase kuninga Mihai I matsued, kuhu olid kogunenud Euroopa kroonitud pead.

Mihai (ehk nagu teda mujal maailmas rohkem tunti, Michael) sündis 25. oktoobril 1921 valitseva kuninga Ferdinand I pojapojana. Tema playboy'st isa, kroonprints Carol, loobus oma õigusest troonile ja põgenes oma armukesega Pariis. Toona vaid viieaastasest poisikesest sai 1927. aastal lapskuningas. '

Kolm aastat hiljem naasis isa Carol ja korraldas sõjaväelise riigipöörde, tõugates oma kaheksa-aastase poja troonilt. 1940 sai ta taas troonile, olles 18-aastane. 30. detsembril 1947 relva ähvardusel troonist loobuma.

Alles 1997. aastal taastati Mihai kodakondsus ja tagastati tema perekonnale mitmed varad. Kuningast sai Rumeenia mitteametlik esindaja ja saadik maailma võimukoridorides. 2012. aastal hääletas rahvas ta kõige usaldusväärsemaks inimeseks riigis.

Pärast abikaasa surma tõmbus elatanud ekskuningas avalikust elust tagasi ning suri tänavu 5. detsembril oma residentsis Šveitsis 96 aasta vanuses. Mihai kohustused võtab üle vanim tema ja Anne viiest tütrest, kroonprintsess Margareta.

Kommentaarid (14)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles