Eesti inimesed 2018: Rootsis saab paremat arstiabi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

On kokkuvõtete tegemise ja unistamise aeg, sest uus aasta täidab igaühe hinge lootuste ja ootustega. Millest meie inimesed unistavad, mida soovivad ning millest hoiduda püüavad? Räägime aastavahetuse eel Eesti inimestega ootustest ja hirmudest, vaadates tulevikku ehk peatselt algavasse 2018. aastasse.

Valentina.
Valentina. Foto: Erkka Lehto

Valentina: õige aeg reisimiseks

«Mina lõpetan järgmisel aastal ülikooli ja ootan väga seda. Loodan pärast ülikooli ka välismaale sõita, sest tahan natuke reisida. Kuna olen noor ning mul ei ole lapsi, abikaasat või laenu, on see just õige hetk reisimiseks. Ma ei karda midagi – kõik läheb hästi!»

Liidia.
Liidia. Foto: Collin Browne

Liidia: pettumus Eesti tervishoiusüsteemis

«Kõige olulisemad ootused ja soovid on tervisega seotud. Võin öelda, et olen Eesti tervishoiusüsteemis pettunud. Minu vanem laps on väga haige. Ta elab Rootsis ning saab seal paremat arstiabi kui Eestis – võrdlusmoment on olemas. Mulle tundub, et Eesti arstide hulgas on ükskõiksust ja hoolimatust ikka omajagu. Muidugi pole kõik sellised, aga minu kogemus ütleb nii... Rootsis on patsientidesse suhtumine inimlikum. Eestis ma sellised häid võimalusi oma lapse raviks enam ei näe ning ei soovi, et ta tagasi Eestisse tuleks – juba tervise pärast. Ehkki mu lapsel puudub kodakondsus, suhtututakse temasse seal hoolivalt. Kahjuks ei saa tema haigust otseselt ravida, vaid ainult toetada.»

«Tegelikult ei tugine minu pettumus Eesti ravisüsteemis ainult minu lapse läbielatule, vaid ka isiklikule kogemusele perearsti juures. Kui sinna oma murega pöördun, lahendatakse see ainult tablettide väljakirjutamisega. Sidet ja kontakti pole: tablett ja «head aega». Kui retsept lõpeb, siis helistad ja pikendatakse ning niimoodi aastast aastasse. Me isegi ei kohtu enam ja arst ei tunne ka huvi, kuidas mul läheb. Meenub, et kui viimati mitu aastat tagasi perearsti juures käisin, ütles arst mulle, et vererõhk on korras, ehkki polnud mind veel kontrollinudki. Ja praegu ongi selline tunne, et kuigi peaks minema kontrolli, et teada saada, kas tervislik seisund on paremaks või halvemaks läinud, siis pigem ei lähe arstile. Proovin ilma arstita hakkama saada ning loodan, et uuel aastal ikka tervis vastu peaks ning mu äril ja lastel hästi läheks.»

Anne.
Anne. Foto: Erkka Lehto

Anne: et tervis lubaks reisida

«Teate, ma olen nii vana inimene, et mis ma ikka enam loodan... Et tervis püsiks ja annaks reisida ning et lapsed terved oleksid. Ei saa öelda, et praegu vähe reisiksin... Ega muud midagi ei soovigi, kui et rahu oleks ikka majas ja hea oleks olla.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles