Jõulupuu ajab nina ja silmad vett jooksma? Põhjus on vägagi üllatav

PM Tervis
Copy
Jõulupuu sündroomi sümptomid sarnanevad külmetusega.
Jõulupuu sündroomi sümptomid sarnanevad külmetusega. Foto: Shutterstock

Kui pühademelu keskmes olles tunned, et nina ja silmad jooksevad vett, rinnus on valud ning pidevalt tekivad köhahood, võib sind vaevata «jõulupuu sündroom».

Jõulukuused tuuakse enamasti tuppa mitmeks nädalaks ning soojas toas võib selle ajaga puule tekkida päris korralik hulk imepisikesi hallitusseeni, kirjutab Independent. Need tekitavad mõnele inimesele - eriti astmahaigetele ja mitme allergia all kannatajatele - allergilisi reaktsioone.

Kuna sümptomid on üsna sarnased tavalise külmetushaigusega, ei osata «jõulupuu sündroomi» tihti kahtlustadagi. Küll aga tuleks hoolikalt jälgida, kas jõulukuuse lähedal viibimine teeb sümptomid hullemaks või mitte. Kui jah, siis on väga tõenäoline, et just puu ja sellel leiduv hallitus on haiguse ägenemises süüdi.

Briti arstid soovitavad astmaatikutel olla pühadeperioodil eriti tähelepanelikud ning hoida vajalikke ravimeid käepärast, et kuusel leviv hallitus nende haigushooge hullemaks ei teeks. Lollikindlana näiv nipp on kunstkuuse toomine, kuid ka selle puhul tuleb arvestada, et puu peab olema igasugu tolmust, hallitusest ja muust mustusest puhas, sest see võib tervisele samamoodi mõjuda.

Kuidas end kaitsta?

  • Enne puu tuppa toomist võiks seda piserdada veega, sest see aitab eemaldada hallitusseente eoseid.
  • Puu võiks panna veega täidetud ämbrisse ja lasta seejärel mõned päevad väljas kuivada. See pärsib hallituse kasvu.
  • Kui kellelgi pereliikmetest on raske allergia, oleks targem eluspuid mitte koju tuua.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles