LAVi võimuerakonna juhiks valiti asepresident Ramaphosa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cyril Ramaphosa rõõmustab edu üle.
Cyril Ramaphosa rõõmustab edu üle. Foto: Dave Naicker/imago/Xinhua

Lõuna-Aafrika Vabariigi võimuerakonna Aafrika Rahvuskongressi (ANC) juhiks valiti asepresident Cyril Ramaphosa, teatasid esmaspäeval parteiametnikud.

Võitjast võib saada 2019. aasta parlamendivalimiste järel LAVi järgmine president. Praegune ANCi juht president Jacob Zuma soovis näha parteiliidri kohal oma eksabikaasat ja endist ministrit Nkosazana Dlamini-Zumat, kes oli Ramaphosa ainus vastaskandidaat.

Pärast korduvat edasilükkamist algas hääletamine pisut pärast pühapäeva keskööd ning kestis pea 12 tundi, sest erakond vaidles selle üle, millistel delegaatidel on õigus hääletada. Vaidluse tõttu ei saanud sajad inimesed valimistel osaleda.

Ramaphosat toetas salajasel hääletusel 2440 delegaati, Dlamini-Zumat 2261.

Küsimus Zuma mantlipärijast on lõhestanud ANC ridu. Mõned on isegi spekuleerinud, et partei võib valimiste järel laguneda. Zuma kutsus nädalavahetusel kongressi delegaatidele peetud kõnes parteid ühtsusele.

ANC on olnud võimul alates 1994. aastast, kui LAV läks Nelson Mandela juhtimisel rassieralduspoliitikalt üle demokraatiale. Erakonna populaarsus on aga vähenenud ja eelmisel aastal peetud kohalike valimiste tulemus oli nõrgim alates 1994. aastast. Erakonda toetas ainult 54 protsenti hääletanutest.

Zuma möönis parteikongressil peetud kõnes, et valijad ei ole võimuerakonnaga rahul.

Zuma ütles, et eelmisel aastal kohalikel valimistel saadud nigelad tulemused tuletasid meelde, et «meie rahvas ei ole rahul ANC olukorraga».

«Meie rahvas on frustreeritud, kui me kulutame rohkem aega omavahelisele võitlemisele kui nende igapäevaste väljakutsete lahendamisele, mida nad kogevad,» sõnas president. Ta lisas, et fraktsioonideks lõhenemine on suurim oht erakonnale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles