Küsimus ajaloost: miks hukati Henry VIII abikaasa Anne Boleyn?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portreed kuningas Henry VIII-st ja Anne Boleynist.
Portreed kuningas Henry VIII-st ja Anne Boleynist. Foto: Michaela Gall / TopFoto/Scanpix

Inglismaa ja Iirimaa kuningas Henry VIII on tuntud oma kuue abikaasa poolest. Millisel ettekäändel vabanes kuningas oma teisest naisest Anne Boleynist?

Tudorite dünastiast pärit Henry VIII (1491-1547) esimeseks abikaasaks oli Aragóni Katariina (Catherine), kirjutab History Extra. Henry laskis selle abielu 1533. aastal aga tühistada, sest naine polnud suutnud talle poega sünnitada. Lahutust ärgitas tagant ka kuninga armuke, kes kandis nime Anne Boleyn.

Lahutusega samal aastal abiellus kuningas oma armukese Anne Boleyniga. Abielust sündis neli last, üks tütar (Elizabeth I)  jäi elama, üks poeg suri juba oma sündimise päeval, kaks sünnitusel.

Anne’ile sai saatuslikuks see sama, mis Katariinale – suutmatus tervet poega sünnitada. Selle tulemusel halvenesid Henry ja Anne’i suhted. Kuna kuningas ei olnud loobunud ideest saada pojast järeltulijat, hakkas ta otsima uut abikaasakandidaati. Selleks tuli vabaneda aga oma eelmisest naisest.

1536. aasta 19. mail raiuti Anne’il pea maha: teda süüdistati riigireetmises, seksuaalses väärteos ja abieluvälises suhtes. Paar nädalat hiljem abiellus Henry VIII uuesti. Aga ka see ei jäänud tema viimaseks abieluks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles