«Katalanist, mine Katalooniasse!» (1)

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania politseinikud vastasseisus 9. oktoobril Valencia diada vastu protestima tulnutega.
Hispaania politseinikud vastasseisus 9. oktoobril Valencia diada vastu protestima tulnutega. Foto: JOSE JORDAN / AFP / Scanpix

Nii nagu katalaanide kutsuvad ka valencialased oma rahvuspäeva diada’ks – kui Barcelonas peetakse pidu 11. septembril, siis nende oma on 9. oktoobril. Tänavusel diada’l nähtu oli ajakirjanik María Bonino Vidali sõnul aga hirmutav.

See, et Valencia kultuuri üle uhked inimesed tulevad diada’l paraadile, on tavaks viimased 40 aastat ehk Francisco Franco diktatuuri lõpust. «Sellisel meeleavaldusel käib täiesti keskmine perekond kirjadega «Meie keel, meie kultuur»,» iseloomustab ta.

Sel aastal jäi diada nädalale pärast Kataloonia referendumikatset ja päevale enne Carles Puigdemonti esimest iseseisvusdeklaratsiooni katset. Valencias tähendas see, et mööda diada-paraadi teekonda kogunesid tänavaservadele vastumeeleavaldajad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles