Katoliku kirikut raputanud seksiskandaali võtmeisik suri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bernard Law 2002. aastal.
Bernard Law 2002. aastal. Foto: JIM BOURG/REUTERS/SCANPIX

Endine Bostoni peapiiskop kardinal Bernard Law, kelle ebaõnnestunud tegevus peatada preestritest lapsepilastajad tõi kaasa ameerika katoliikluse ajaloo suurima kriisi, suri 86 aasta vanuselt.

Haigena hiljuti Rooma haiglasse viidud Law kohta avalduse teinud kirikuametnik soovis jääda tundmatuks, kuna tal pole volitusi ametlikku avaldust teha. Eeldatavalt peaks Vatikan ametliku avalduse tegema veel täna.

Omal ajal oli Law USA katoliku kiriku mõjukaim liider. Ühtlasi suunas ta riigi piiskopkonna tegevuse põhisuundi ja oli paavst Johannes Paulus II üks soosikuist.

Aastal 2002 alustas päevaleht The Boston Globe artiklitesarjaga, milles kiriku andmetele tuginedes paljastati õõvastav laste seksuaalse väärkohtlemise ja ahistamise skandaal. Lehe kohaselt varjas Law lapsi väärkohelnud ahistajatest preestrite tegevust aastaid, ilma et oleks teavitanud kohalikke korrakaitsjaid või lapsevanemaid.

Järgnenud kuude jooksul nõudsid katoliku kiriku liikmed kõikjal riigis, et selgitataks välja, kas ka nende piirkonna piiskopid olid käitunud sarnaselt.

Law püüdis küll plahvatuslikku skandaali enda peapiiskopkonnas hallata, esmalt kommentaaridest hoidumise, seejärel vabandamise ja reformilubadustega. Ent järgnenud massilises dokumentide avaldamise laines selgusid uued juhtumid ja tõsiasi, et nii Law kui teised kiriku juhtivliikmed pöörasid rohkem tähelepanu süüdistuste alla langenud preestritele kui ohvritele.

Paisunud skandaal sundis kardinali Lawd Vatikanilt tagasiastumist paluma, mille paavst ka rahuldas.

Tegemist oli erakordse juhtumiga, kus avaliku surve suhtes enamasti jõulist vastuseisu näitav kirik oli kriisi ulatust ja tõsidust arvestades sunnitud käituma tavapärasest teisiti.

Alates 1950. aastatest on enam kui 6500 USA preestrit ehk umbes kuut protsenti preestritest süüdistatud laste seksuaalses väärkohtlemises või ahistamises. Ameerika katoliku kirik on maksnud enam kui kolm miljardit dollarit ohvritele kokkuleppemenetluste raames, selgub USA piiskoppide kokku kutsutud uurimiskomisjonide tulemustest ja meediateadetest.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles