Soome president võttis sõna lekkeskandaali kohta (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sauli Niinistö
Sauli Niinistö Foto: LEHTIKUVA/REUTERS/Scanpix

Lekkeskandaal pole kuidagi mõjutanud Soome rahvusvahelist usaldusväärsust, ütles põhjanaabrite president Sauli Niinistö.

«Vähemalt mina pole kuulnud, et läänes oleks selle tõttu kõlanud ükski häirekell,» ütles Niinistö pärast valitsuse välis- ja julgeolekupoliitika komitee eilset kohtumist, kus lekkega seonduvat arutati.

Presidendi sõnul ei usu ta, et leke oleks kuidagi mõjutanud Soome suhteid Venemaaga.

«Uurijad liiguvad edasi. Uurimises on kaks eri liini: üks, mis on seotud lekkega ja teine puudutab Helsingin Sanomate artiklit,» lisas Niinistö, viidates Soome päevalehes laupäeval avaldatud artiklile.

Selles heideti valgust kaitseministeeriumi Jyväskyla lähedal Tikkakoskis asuva saladusliku signaalluurekeskuse tegevusele. Lekkeandmetele tuginenud artikli avaldamine põhjustas põhjanaabrite juures skandaali.

Varem oli Niinistö öelnud, et kõrgeima saladusastmega dokumentide sisu avalikuks tulek on Soome julgeoleku seisukohalt kriitiline ja võib tekitada tõsist kahju.

Riigipea sõnul võimaldab praegu luurevaldkonnaga seonduvaid vigu parandada plaanitud uus luureseadus, mille eelnõu on jõudnud parlamenti. «Mis puudutab luureandmete kogumist, järelvalvet luureandmetele ligipääsu ja luureandmete kogumise üle, siis olukord tõenäoliselt paraneb,» lausus Niinistö.

Plaanitud seadusemuudatused annaks muu hulgas Soome sõjaväeluurele õiguse jälgida internetiliiklust riigi sees ja ka väljaspool. Samasugused õigused saab kõnealuse muudatusega ka Soome kaitsepolitseiamet supo.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles